Du behöver

  • 500 g falukorv eller köttkorv
  • 2 st purjolök
  • 500 g potatis
  • 500 g morot
  • salt
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1.5 krm vitpeppar
  • 0.5 tsk strösocker
  • mjölk cirka 1 dl

Gör så här

1
Ta fram en stor gryta som allt kan kokas i samtidigt. Skölj korven och snitta skinnet. Snitta purjon och skölj mellan bladen. Dela purjon i rejäla bitar, som eventuellt kan få ett snöre runt sig för att hålla samman.

2

3
Skala potatis och morötter, skär båda sorterna i bitar och lägg i grytan. Lägg korven ovanpå. Mät upp vatten så det täcker och tillsätt 2 tsk salt per liter vatten.

4

5
Koka upp på högsta värme under lock. Sänk till knapp medelvärme och låt allt sjuda med locket på glänt 15 minuter. De sista 5 minuterna får purjon koka med.

6

7
Plocka upp purjon och korven. Håll varmt under folie. Häll av vattnet från kastrullen. Tillsätt smör, salt och peppar. Lite socker gör smakerna harmoniska. Mosa alltsammans lite med elvisp.

8

9
Tillsätt mjölken skvättvis medan elvispen får gå på låg hastighet. Låt moset bli jämnt blandat och få lagom konsistens. Smaka av och justera kryddningen.