Du behöver

  • 250 g snoppade svarta vinbär
  • 250 g snoppade röda vinbär
  • 500 g hallon
  • 2-3 hela nejlikor (kan uteslutas)
  • ca 4 dl socker
  • 2-3 msk potatismjöl
  • 10-15 mandlar (kan uteslutas)

Gör så här

1
Ta undan cirka 50 g av de vackraste hallonen. Häll vinbären i en kastrull tillsammans med resten av hallonen, häll på vatten så det står knappt halvvägs upp på bären och lägg i ev nejlikor.

2

3
Koka upp bären och låt småsjuda på svag värme knappt 15 minuter.

4

5
Häll över i en trådsil, som placerats över en bunke, pressa med baksidan av en träsked så att så mycket som möjligt av både vätskan och bärmassan kommer med. Ta undan 1 dl av vätskan, häll i en kopp och ställ i kylskåpet.

6

7
Koka upp bärmassan igen i en kastrull med hälften av sockret till att börja med; tillsätt sedan mer efter smak.

8
Rör ut potatismjöl i den kalla saften och vispa ner redningen i bärmassan i en tunn stråle. Koka upp till strax under kokpunkten – krämen får inte koka nu; då blir den seg – och sjud 1 minut tills krämen är redd.

9

10
Dra kastrullen av plattan, rör i de sista hallonen och häll över i en skål. Strö med socker, så får krämen inte skinn på ytan.

11
Skålla, skala och skär mandel i splitter och strö över till sist.