Du behöver
- 250 g snoppade svarta vinbär
- 250 g snoppade röda vinbär
- 500 g hallon
- 2-3 hela nejlikor (kan uteslutas)
- ca 4 dl socker
- 2-3 msk potatismjöl
- 10-15 mandlar (kan uteslutas)
Gör så här
1
Ta undan cirka 50 g av de vackraste hallonen. Häll vinbären i en kastrull tillsammans med resten av hallonen, häll på vatten så det står knappt halvvägs upp på bären och lägg i ev nejlikor.
2
3
Koka upp bären och låt småsjuda på svag värme knappt 15 minuter.
4
5
Häll över i en trådsil, som placerats över en bunke, pressa med baksidan av en träsked så att så mycket som möjligt av både vätskan och bärmassan kommer med. Ta undan 1 dl av vätskan, häll i en kopp och ställ i kylskåpet.
6
7
Koka upp bärmassan igen i en kastrull med hälften av sockret till att börja med; tillsätt sedan mer efter smak.
8
Rör ut potatismjöl i den kalla saften och vispa ner redningen i bärmassan i en tunn stråle. Koka upp till strax under kokpunkten – krämen får inte koka nu; då blir den seg – och sjud 1 minut tills krämen är redd.
9
10
Dra kastrullen av plattan, rör i de sista hallonen och häll över i en skål. Strö med socker, så får krämen inte skinn på ytan.
11
Skålla, skala och skär mandel i splitter och strö över till sist.