Du behöver
- 1 st kantareller burk
- 3 dl avorioris
- 1 tsk salt
- 1 dl vitt vin eller torr sherry
- 8 dl kantarellspad + (höns)buljong
- 1 pkt bacon
- 5 st tomater oljeinlagda torkade från burk
- 0.5 dl riven ost parmesan eller västerbotten
- 1 dl oliver (små röda)
- svartpeppar
- persilja lite grovklippt
Gör så här
1
Låt svampen rinna av väl, men spara spadet. Skölj riset rent från damm i hålslag och lägg det med salt i en rymlig kastrull. Koka upp med vätska, vin, spad och buljong, som precis täcker riset.
2
Sänk till knapp medelvärme och rör ständigt om i riset medan det puttrar. Efterhand som vätska sugs upp av riset tillsätts mera, men inte så att det står över riset.
3
Fräs under tiden svampen i lite av tomatburksoljan. Ta upp och spara. Knaperstek också baconlängderna väl åtskiljda. Ta upp.
4
Finhacka tomaterna och rör ner i riset. Börja smaka av riset efter en dryg halvtimme, det ska ha en anings aning kärna kvar när det är färdigt. Rör då ner svamp, ost, och oliver. Salta och peppra om så behövs, garnera med bacon och persilja.