Du behöver
- 1 kg vit sparris
- 1 pkt stekfläsk cirka 250 g
- 2 kruka thaibasilika
- 0.75 dl rapsolja
- 0.33 tsk grovsalt
- kajennpeppar
Gör så här
1
Skala sparrisen och koka den knappt mjuk med sockerbit i saltat vatten, 15-25 minuter beroende på tjocklek och skördetid. Ta upp med hålslev och servera genast.
2
Fintärna under tiden fläsket och stek det till fin färg på dryg medelvärme.
3
Låt rinna av på kökspapper.
4
Stöt bladen av thaibasilikan till gröt i mortel, späd med olja efterhand. Smaksätt med salt och en dutt kajenn.
Skala vit sparris så här: Lägg sparrisstängerna på flat yta. Dra potatisskalaren från strax under knoppen till basen, runtom varje stång. Skär bort 3-4 cm i basen, den är oftast träig.