Du behöver

  • 15 st potatis gärna Balmoral
  • 0.5 dl Parmesan riven
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kalvfond på flaska
  • 1 msk soja
  • 1.5 dl rödvin
  • 2 tsk maizenaredning
  • 1 msk smör
  • salt vitpeppar
  • 4 st cocktailtomater
  • 15 g smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 4 skiva bacon fint tärnat
  • 100 g haricots verts skurna i bitar
  • 1 msk olivolja
  • 2 st plommontomater skalade, urkärnade och tärnade
  • 0.5 dl hackad persilja
  • 12 st pilgrimsmussla

Gör så här

1
Skiva potatisen tunt och blanda med parmesanost. Salta och droppa över olivolja. Lägg det i en limpform (helst en med tefloninsida) och grädda under tryck i cirka 1 1/2 timme på 150 grader. Låt svalna och skär i skivor som halstras gyllenbruna.

2
Låt sockret smälta i en kastrull och bli gyllenbrunt. Häll på vatten, kalvfond, soja och rödvin. Koka ihop tills cirka 2 dl återstår. Red av med maizenaredning, vispa i smör, smaka av med salt och peppar.

3
Snitta skinnet på cocktailtomaterna och doppa dem i kokande vatten. Skala dem och värm dem i ugnen precis före servering.

4
Blanda smör och vitlök. Fräs bacon knaprigt, slå bort fettet. Lägg i haricots verts och fräs i olja ett par minuter, de ska fortfarande vara krispiga. Vänd ner plommontomattärningarna, vitlökssmöret och persiljan. Halstra musslorna hastigt på varje sida. Lägg upp terrinen med cocktailtomat på, pilgrimsmusslorna i rad och fräset till. Salta och vitpeppra. Rippla rödvinssås runt.