Du behöver

  • 1.5 msk smör
  • salt
  • 0.5 dl veteströbröd osötat
  • 400 g korinter
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • blodapelsin rivet skal av 1
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl (200 g)
  • 0.5 dl apelsinsaft nypressad
  • konjak (2 msk konjak)

Gör så här

1
Smörj en rund hålform som rymmer 2 liter. Strö eventuellt lite salt i smöret, högst 1 kryddmått, och skaka sedan runt riktigt finmalet ströbröd så att det fäster överallt på formens insida. Lägg korinterna i sil och spola dem i hett vatten, låt rinna av väl och badda dem torra med hushållspapper. Blanda dem med 1/2 dl mjöl, så sjunker de inte till botten under gräddningen.

2
Rör smör och socker poröst, gärna med elvisp. Rör i ett ägg i sänder, rör en stund mellan varje äggtillsats. Blanda i korinter, apelsinriv, bakpulver och mjöl. Rör raskt i apelsinsaften och fördela smeten i formen. Grädda i nedre delen av 175-gradig ugn cirka 50-60 minuter. Låt svalna i formen, sedan kakan väl lossats. Droppa eventuellt konjak eller whisky över. Täck den kalla kakan väl med alfolie och låt stå minst ett dygn innan den skärs upp i tunna skivor.


Kommentar:
Bör bakas minst en dag i förväg.