Du behöver

  • 50 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 st äggvita
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 7 dl vetemjöl luftigt mätt

Till formen:

(gärna hjärtformad, 1 liters)

bakplåtspapper

Fyllning och dekor:

vaniljkräm (se recept)
smält smör
kokosflingor

Vaniljkräm:

1.5 dl mjölk
0.75 msk potatismjöl
2 tsk strösocker
1 st äggula
100 g smör rumsvarmt
2 msk florsocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här

1
Smält smöret. Tillsätt mjölken. Häll det hela fingervarmt i bakbunken. Vispa ner jästen. Arbeta in övriga ingredienser. Håll degen så lös som möjligt. Låt jäsa cirka 30 minuter eller till dubbel storlek.

2
Klä formen med bakplåtspapper. Fördela degen. Låt jäsa 30 minuter till. Grädda brödet i 200 graders ugnsvärme cirka 25 minuter. Låt kallna under bakduk.

3
Dela kakan längs med och fördela krämen. Pensla hela brödet med smör och snöa över alltsammans med kokosflingor.

4
Vaniljkräm:

5
Sjud mjölk, potatismjöl, socker och äggula till en tjock kräm. Ställ att kallna. Rör smör och sockersorter luftigt. Tillsätt av krämen lite i taget och rör energiskt.


Kommentar:
Jobbigt att tillverka vaniljkräm? Köp pulver i stället och gör en snabbkräm. Beräkna cirka 4 dl. Ta inte vaniljsås, det blir en för lös fyllning.