Du behöver
- 250 g margarin
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vatten
- 4 dl socker
- 2 msk kanel
- kardemumma knappt 1 msk
- 1 msk kryddnejlikor malda
- 1 tsk ingefära mald
- 1 msk bikarbonat
- mjöl till utbakning
Kristyr:
2.5 dl florsocker siktat
0.5 st äggvita
2 st ättiksprit droppar
Klister:
3 dl strösocker
Gör så här
1
Degen:
2
Smält margarin och sirap i en kastrull. Tillsätt vattnet och låt svalna. Lägg socker och kryddor i en stor bunke. Slå över margarinblandningen och blanda väl. Blanda bikarbonat och mjöl. Rör ned mjölblandningen i vätskan och arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt degen vila svalt minst 1 dygn innan den ska bakas.
3
Kristyr:
4
Blanda alla ingredienser och rör till en slät och ganska fast smet.
5
Klister:
6
Ta en gjutjärnspanna och lägg i sockret. Värm på spisen under omrörning tills sockret börjar smälta och bli brunt, karamelliserat.