Du behöver
- 2 kg lammbog med ben
- 3 st morötter
- 3 st gula lökar
- 3 st vitlöksklyftor finhackade
- 5 msk olivolja
- 1 msk rosmarin
- 2 tsk timjan
- 1 dl salt magert fläsk
- 1 tsk salt
- svartpeppar nymalen
- 2 st lagerblad
- 13 st apelsinskal strimlor
- 5 dl vin torrt vitt
- 1 st burk vita bönor
- 2 msk persilja finklippt
Gör så här
1
1. Lägg lammbitarna med ben i en skål tillsammans med de skivade morötterna, den hackade löken, vitlöken och oljan. Strö över örtkryddorna, och låt skålen stå kallt över natten.
2
2. Värm lite av marinaden i en tjockbottnad gryta och tillsätt fläsktärningarna, hälften av de marinerade morötterna och löken samt lammköttet.
3
3. Strö över salt och peppar samt lagerblad och apelsinskal, och lägg till resten av morötterna och löken. Tillsätt vinet.
4
4. Låt grytan sjuda 2 timmar tills köttet känns mört.
5
5. Ta bort lagerblad och apelsinskal. Tillsätt de vita bönorna och komplettera eventuellt kryddningen. Strö över nyklippt persilja.
Receptet är hämtat ur Jan Mårtensons bok “Midas hand” från 1992.