Du behöver

  • 2 kg lammbog med ben
  • 3 st morötter
  • 3 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor finhackade
  • 5 msk olivolja
  • 1 msk rosmarin
  • 2 tsk timjan
  • 1 dl salt magert fläsk
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar nymalen
  • 2 st lagerblad
  • 13 st apelsinskal strimlor
  • 5 dl vin torrt vitt
  • 1 st burk vita bönor
  • 2 msk persilja finklippt

Gör så här

1
1. Lägg lammbitarna med ben i en skål tillsammans med de skivade morötterna, den hackade löken, vitlöken och oljan. Strö över örtkryddorna, och låt skålen stå kallt över natten.

2
2. Värm lite av marinaden i en tjockbottnad gryta och tillsätt fläsktärningarna, hälften av de marinerade morötterna och löken samt lammköttet.

3
3. Strö över salt och peppar samt lagerblad och apelsinskal, och lägg till resten av morötterna och löken. Tillsätt vinet.

4
4. Låt grytan sjuda 2 timmar tills köttet känns mört.

5
5. Ta bort lagerblad och apelsinskal. Tillsätt de vita bönorna och komplettera eventuellt kryddningen. Strö över nyklippt persilja.


Kommentar:
Receptet är hämtat ur Jan Mårtensons bok “Midas hand” från 1992.