Du behöver
- 800 g strömmingfilé
- 1 1/2 msk salt
- 1 1/2 msk socker
- 1 tsk malen vitpeppar
- smör eller margarin
- 1 kg skalad potatis
- 2 dl mjölk
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1/2 dl hackad gräslök
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 palsternackor, skalade och tärnade (ca 2 1/2 dl)
- 2 msk olivolja
Gör så här
1
1. Rör ihop socker, salt och vitpeppar. Strö blandningen jämt över strömmingsfiléerna. Låt dra cirka 15 minuter.
2
2. Koka potatisen mjuk, värm mjölken. Häll bort vattnet och mosa potatisen med en gaffel eller potatisstöt. Vispa i den varma mjölken. Smaksätt med vitlök, gräslök, salt och vitpeppar.
3
3. Bryn den tärnade palsternackan i lite olivolja, det tar bara 1-2 minuter. Salta.
4
4. Stek filéerna i brynt smör eller margarin cirka 1 minut per sida. Servera med tillbehören.
Att grava är en urgammal konserveringsmetod. Namnet kommer av att man förr grävde ner lättsaltad fisk i gropar som man klätt med näver eller granris.
Numera är inte gravning i första hand en konserveringsmetod, utan ett sätt att sätta smak på fisken och ge den en fastare konsistens.