Du behöver
- 50 g jäst
- 3 dl mjölk
- 150 g smör eller margarin
- 0.5 tsk salt
- 3 tsk koriander finstött eller mald
- 2 dl havregryn
- 6.5 dl vetemjöl
Gör så här
1
1. Rör ut jästen med lite av den kalla mjölken i degbunke eller matberedare. Ljumma resten av mjölken (37 grader) tillsammans med matfettet i småbitar och häll över. Det gör inget om inte allt fett smält, det räcker att det blir mjukt.
2
3
2. Tillsätt salt (socker behövs inte), koriander, havregryn och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg som ska vara rätt lös. Täck med bakduk och jäs degen cirka 45 minuter till dubbel storlek.
4
5
3. Stjälp degen på mjölat bakbord och ar-beta degen smidig. Dela den i sex lika stora delar. Trilla ut delarna till längder som läggs tvärs över en papprad plåt. Jäs längderna mycket väl, 30-45 minuter, gärna över diskhon med varmt vatten.
6
Grädda längderna mitt i ugnen i 250 grader 6-8 minuter. Låt dem kallna på galler.
7
8
4. Skär längderna på diagonalen till långa, sneda skorpor. Rosta dem lätt på båda sidor medan ugnen är het. Låt dem därefter torka vid 100 grader med ugnsluckan på glänt, 1-2 timmar.
9
Förvara skorporna torrt.
Tips!
Degen kan formas och gräddas som bullar. Dela dem med en gaffel, rosta och torka som beskrivet. Då blir skorporna större och mer lämpade som smörgåsskorpor.