Du behöver

  • ca 800 g laxfilé
  • 1 burk (400 g) kräftstjärtar i lag
  • Lag
  • cirka 1 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 bit purjo
  • 1 liten morot
  • 5-6 stjälkar färsk dragon eller 1/2 msk torkad
  • 4-5 dillstjälkar
  • Örtasås med rom:
  • 3 dl gräddfil
  • 3/4 dl majonnäs, lätt eller äkta
  • 1 1/2 msk fransk honungssenap
  • 3 msk hackad dill
  • 1-2 msk hackad färsk dragon eller
  • 1 tsk torkad
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • 1 burk (50 g) röd stenbitsrom

Gör så här

1
Skär bort skinnet och ta bort alla ben på laxfilén. Skär fisken i portionsbitar, 5-6 cm breda bitar.

2

3
Häll vatten, salt och pepparkorn i en traktörpanna eller någon annan låg, vid kastrull. Ansa och skär purjo och morot i bitar.

4

5
Lägg ner alltsammans i lagen. Låt lagen koka 5-10 minuter så att den får ordentligt med smak. Tillsätt dragon och dill mot slutet av kokningen.

6

7
Lägg i fisken och låt den sjuda på svag värme 6-10 minuter, tills den är genomkokt. Placera kastrullen i kallt vatten i diskhon och låt fisken kallna i sin lag.

8

9
Låt laxen rinna av väl innan den läggs upp. Servera laxen väl kyld med avrunna kräftstjärtar, såsen, sallad och dillrullad potatis. Den som vill kan även servera kokt sparris till.

10

11
Örtasås med rom:

12
Rör samman gräddfil, majonnäs och honungssenap. Smaksätt med dill, dragon, en aning salt och peppar. Blanda till sist ner rommen men spara lite till garnering.