Du behöver

  • 2 kg rostbiff eller älg
  • 1 tsk svartpeppar hel
  • 1 tsk vitpeppar hel
  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 msk salt

Guacamole-potatissallad:

8 portioner

5 st avokado välmogna
5 st limefrukt
1/2-1 st röd chilifrukt
salt ca 1 tsk
0.5 krm vitpeppar malen
4 dl matlagningsyoghurt
2 kg småpotatis gärna färsk

Garnering:

chilifrukt finskivad röd

Gör så här

1
Be att få köttet uppbundet som stek i butiken, eller linda den själv med krympt bomullssnöre till snygg form och fäst ordentligt.

2
Stöt pepparsorterna i mortel och blanda dem med saltet. Klappa in kryddblandningen i köttytan och lägg steken i ugnsform eller långpanna. Stick en stektermometer med spetsen mitt i tjockaste delen av köttet. Stek i nedre delen av ugnen, 125 grader tills termometern visar 60 grader. Det tar cirka 3 timmar. (Cirka en timme fortare går det om du väljer ugnstemperaturen 175 grader, men köttet blir inte lika mjällt.)

3
Ta ut och låt steken stadga sig under aluminiumfolie cirka 10 minuter, innan du klipper bort snörena och skär upp köttet i tunna skivor. Eller låt steken kallna i uppbundet skick och servera den kallskivad.

4
Eventuella rester kan frysas högst tre månader. Skivor mellan plastfoliesjok, hel skalk tätt alfoliepackad, innan de får plastpåse om sig.

5

6
Guacamole-potatissalladen

7
Halvera och kärna ur avokadorna, gröp ur fruktköttet och lägg i matberedaren. Pressa i saft från limefrukterna (sila bort kärnor), salta och peppra och lägg i skivad, urkärnad chilifrukt. Mixa blandningen slät, ta den ur matberedaren och blanda avokadokrämen för hand med yoghurten.

8
Varva potatis och grön dressing i snygg skål, strö på tunna chilifrukts-ringar.


Kommentar:
OBS! Avocadosåsen blir grå om den får vänta länge, men någon timme klarar den sig, täckt med alfolie i kylen.