Du behöver

Deg:

50 g jäst
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk strösocker
1 st ägg
14.5 dl vetemjöl
125 g margarin smält
1.5 dl vetemjöl

Fyllning:

1 kg vitkål tunt strimlad
2 st gula lökar grovhackade
1 dl rapsolja
salt ca 1 tsk
5 st ägg

Gör så här

1
Gör fyllningen först: Lägg kålstrimlorna i en långpanna, ringla över 3/4 dl av oljan och strö på salt. Blanda samman. Baka kålen på nedre falsen i ugnen i 175 grader cirka 45 minuter. Låt kålen kallna.

2
Fräs under tiden löken blank i resten av oljan. Låt den kallna.

3
Hårdkoka äggen 10 minuter i kokande vatten. Lägg dem direkt i kallt vatten att kallna. Skala och grovhacka dem.

4
Blanda kålen med lök och ägg. Smaka av med salt.

5
Degen: Smula jästen i en degbunke. Använd gärna köksmaskin. Ljumma mjölken knappt fingervarm, 30 grader, och rör ut jästen med lite av mjölken. Häll i resten av mjölken. Tillsätt salt, socker och uppvispat ägg. Blanda i nästan allt vetemjöl, knåda samman till en deg och tillsätt margarinet lite i taget mot slutet av knådningen. Tillsätt mer av mjölet om så behövs.

6
Lägg bakduk över degen, sätt den på varm plats och jäs till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Knåda om degen och låt den jäsa till dubbel storlek ännu en gång.

7
Dela degen i två delar, den ena lite större. Kavla ut största delen till en platta cirka 35 x 30 cm. Lägg den på papprad bakplåt. Bred ut fyllningen på plattan, men inte helt ut på kanterna. Kavla ut den andra delen lite mindre och lägg ovanpå fyllningen. Vik upp kanterna från undre degplattan och kläm fast mot övre degplattan. Gör dekorationer att lägga på ifall det blir degremsor över.

8
Grädda pirogen på nedre falsen i 200 grader ungefär 20 minuter tills den fått fin färg. Serveras ljummen eller kall.


Kommentar:
Se länkarna för fler ryska påskrecept!