Du behöver
- 450 g fläskfilé (eller mört benfritt nötkött, t ex oxfilé eller utskuren biff)
- 2 st lökar stora gula
- 9 st potatis
- margarin eller smör
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar nymalen
- persilja ca 2 msk hackad
Att äta till:
4 st äggulor råa i halva äggskal, eller inlagd färsk gurka med hackad persilja eller creme fraice med pepparrot
dijonsenap osötad och/eller HP-sås
Gör så här
1
1. Skär köttet i små tärningar. Skala och skär/hacka också potatis och lök i små fina tärningar.
2
2. Smält och låt matfettet få lite färg (men inte brännas) i en stekpanna. Lägg i lite kött, 6 tärningar i taget, och bryn bitarna lätt runt om. Strö över salt och lite peppar. Ta upp köttet ur stekpannan och håll det varmt så länge.
3
3. Bryn nu den hackade löken lätt tills den blir mjuk. Häll gärna någon halvdeciliter vatten över löken. Då mjuknar den snabbare, men den ska helst ligga kvar i stekpannan – under omrörning då och då – tills vattnet kokat bort. Ta då upp löken.
4
4. Råstek till sist potatistärningarna i matfett 10-15 minuter eller tills potatisen fått fin färg och mjuknat.
5
5. Nu är det dags att blanda det brynta köttet och löken med potatistärningarna och hetta upp det hela i stekpannan eller lägga upp varje ingrediens i grupper för sig på ett varmt serveringsfat. Placera då också äggulorna i sina skal på de blandade kött- och potatistärningarna, så att var och en kan blanda en gula i sin Rydbergsportion. Eller välj bland de andra smaksättarförslagen.