Du behöver

  • 450 g fläskfilé (eller mört benfritt nötkött, t ex oxfilé eller utskuren biff)
  • 2 st lökar stora gula
  • 9 st potatis
  • margarin eller smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar nymalen
  • persilja ca 2 msk hackad

Att äta till:

4 st äggulor råa i halva äggskal, eller inlagd färsk gurka med hackad persilja eller creme fraice med pepparrot
dijonsenap osötad och/eller HP-sås

Gör så här

1
1. Skär köttet i små tärningar. Skala och skär/hacka också potatis och lök i små fina tärningar.

2
2. Smält och låt matfettet få lite färg (men inte brännas) i en stekpanna. Lägg i lite kött, 6 tärningar i taget, och bryn bitarna lätt runt om. Strö över salt och lite peppar. Ta upp köttet ur stekpannan och håll det varmt så länge.

3
3. Bryn nu den hackade löken lätt tills den blir mjuk. Häll gärna någon halvdeciliter vatten över löken. Då mjuknar den snabbare, men den ska helst ligga kvar i stekpannan – under omrörning då och då – tills vattnet kokat bort. Ta då upp löken.

4
4. Råstek till sist potatistärningarna i matfett 10-15 minuter eller tills potatisen fått fin färg och mjuknat.

5
5. Nu är det dags att blanda det brynta köttet och löken med potatistärningarna och hetta upp det hela i stekpannan eller lägga upp varje ingrediens i grupper för sig på ett varmt serveringsfat. Placera då också äggulorna i sina skal på de blandade kött- och potatistärningarna, så att var och en kan blanda en gula i sin Rydbergsportion. Eller välj bland de andra smaksättarförslagen.