Du behöver

  • 2 st äpple eller 4 små

Fyllning:

2 msk smör eller margarin
1 msk flytande honung
1 msk strösocker
0.5 tsk kanel

Garnering:

0.5 msk flytande honung

Gör så här

1
1. Sätt ugnen på 225 grader.

2
2. Skölj av äpplena och kärna ur dem. Det går lättast med äppelpipa. Sluta trycka halvvägs genom äpplet och dra upp kärnhuset med gaffel. Gröp ur lite till med en tesked. Om du trycker helt genom äpplet rinner fyllningen ur.

3
3. Smöra en ugnsform. Lägg äpplena i den.

4
4. Rör ihop fyllningen till en jämn smet.

5
5. Klicka ner fyllningen i hålen efter kärnhusen. Ringla lite honung över äpplena.

6
6. Stek äpplena i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter, tills de har blivit pösiga och skalet spruckit.

7
7. Ät äpplena varma eller kalla med glass eller vaniljsås.


Kommentar:
Äpplen i ugn är en höjdare. Det tycker Mattias Åslund, 10 år, som till och med har hittat på ett eget recept. Han sötar äpplena med honung innan de hamnar i ugnen.