Du behöver

  • 2 blad gelatin
  • vatten
  • 2 1/2 dl grädde, mellan- eller matlagningsgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vaniljyoghurt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Tillbehör:
  • chokladfigurer
  • flytande akaciahonung
  • halvtinade bär t ex hallon och björnbär
  • myntakvistar
  • florsocker
  • Till chokladfigurerna:
  • ca 50 g blockchoklad

Gör så här

1
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, ca 10 minuter.

2
Koka grädde och strösocker i en kastrull några minuter. Sänk värmen.

3
Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg ner dem i grädden. Låt dem smälta under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt grädden svalna.

4
Blanda ner vaniljyoghurt och vaniljsocker.

5
Häll upp panna cottan i portionsglas. Låt dem stå 2-3 timmar i kylen före serveringen.

6
Gör under tiden chokladfigurerna. Häll på en aning honung på panna cottan och stick ner chokladfigurer.

7
Garnera med bär och ev myntakvist. Pudra till sist över lite florsocker.

8
Så här gör du chokladfigurerna:

9
Smält ca 50 g blockchoklad i mikrovågsugn eller i vattenbad på spisen. Häll chokladen i en plastpåse med raka hörn eller i en liten pappersspritspåse. Klipp upp hörnet och spritsa figurer på bakplåtspapper. Placera figurerna kallt så att de stelnar. Lossa dem försiktigt från underlaget.