Du behöver
- smör till formen
- 400 g korinter
- 3.5 dl vetemjöl
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 4 st ägg
- 2 tsk kanel malen
- apelsin rivet skal av 1
- 1 tsk bakpulver
- 0.25 dl apelsinsaft nypressad
- 0.25 dl konjak eller icke rökig whisky
Gör så här
1
Smörj och bröa en rund hålform som rymmer ca 1 1/2 liter. Blanda korinterna med 1/2 dl av mjölet (annars sjunker de till botten i kakan).
2
Rör smör och socker pösigt i en bunke, rör i ett ägg i taget, blanda noga mellan varje ägg. Rör i kanel, apelsinskal, korinter, resten av mjölet samt bakpulvret, blanda allt väl innan vätskan rörs i.
3
Häll smeten i formen och grädda ca 1 timme och 20 minuter mitt i 150 grader varm ugn. Låt kakan vila täckt, i rums-temperatur, till nästa dag, så blir den mycket mindre smulig.
Det här receptet ingår i Icakurirens julbord. För fler recept klicka på länkarna.