Du behöver

  • smör till formen
  • 400 g korinter
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 st ägg
  • 2 tsk kanel malen
  • apelsin rivet skal av 1
  • 1 tsk bakpulver
  • 0.25 dl apelsinsaft nypressad
  • 0.25 dl konjak eller icke rökig whisky

Gör så här

1
Smörj och bröa en rund hålform som rymmer ca 1 1/2 liter. Blanda korinterna med 1/2 dl av mjölet (annars sjunker de till botten i kakan).

2
Rör smör och socker pösigt i en bunke, rör i ett ägg i taget, blanda noga mellan varje ägg. Rör i kanel, apelsinskal, korinter, resten av mjölet samt bakpulvret, blanda allt väl innan vätskan rörs i.

3
Häll smeten i formen och grädda ca 1 timme och 20 minuter mitt i 150 grader varm ugn. Låt kakan vila täckt, i rums-temperatur, till nästa dag, så blir den mycket mindre smulig.


Kommentar:
Det här receptet ingår i Icakurirens julbord. För fler recept klicka på länkarna.