Du behöver
- 2 l apelsinjuice drickfärdig utan fruktkött
- 3 msk potatismjöl
- 1 st kanelstång
- 2 st stjärnanis
Flytmaränger med mandel:
1 dl flagad mandel
2 st äggvitor
3 dl florsocker
1 msk limesaft nypressad
Gör så här
1
Vispa juice med potatismjöl i rymlig kastrull, ej aluminium som gör soppan grå. Lägg i kryddorna, koka upp under omrörning. Tag genast grytan från plattan och låt kallna. Plocka bort kryddorna och servera kyld, med maränger till.
2
Kan stå 2 dygn i kylen.
3
4
Marängerna:
5
Rosta mandel till lätt färg i torr stekpanna
6
på hög värme, det tar bara ett par minuter.
7
Vispa vitorna med absolut fettfria redskap till mycket hårt skum. Sikta i sockret, lite i taget, och droppa i limesaften under vispningen. Smeten ska vara fast och blank.
8
Vänd i mandeln med så få tag med en deg-skrapa som möjligt.
9
Klicka teskedsstora kakämnen på papprad plåt och grädda mitt i 125 grader varm ugn tills marängerna känns lätta och torra, ca 40 minuter.
10
Kan bakas veckor i förväg, men måste förvaras helt torrt i tät burk.
Det här receptet ingår i Icakurirens julbord. För fler recept klicka på länkarna.