Du behöver
- 1 1/2 msk osötat ströbröd
- 2 1/2 msk vatten
- 1/2 tsk salt
- 1 krm nymalen vitpeppar
- 1 dl finklippt persilja
- 1 liten schalottenlök
- 1 msk riven pepparrot
- 300 g nötfärs
- 400 g lövbiffar i stora skivor
- Sås:
- 1 msk kalvfond
- 2 1/2 dl vatten
- 1 dl crème fraîche
- 1-2 msk ljus maizenaredning
- vit- eller svartpeppar, ev. salt
- ca 1 tsk balsamvinäger
- Rostade rotsaker:
- 300 g morötter
- 200 g rödbetor
- 400 g svartrot eller palsternacka
- 500 g potatis
- 1 fänkålsstånd
- 1 1/2 msk rapsolja
- gourmetsalt
Gör så här
1
1. Låt ströbrödet svälla cirka 10 minuter i vattnet.
2
2. Tillsätt saltet och peppar.
3
3. Blanda i persilja, finhackad lök, (vill du ha mildare löksmak, fräs den blank och genomskinlig i lite matfett), pepparrot och köttfärs.
4
4. Kläm med hjälp av fuktiga fingrar ut färsen cirka 3 mm tjockt på köttskivorna. Rulla ihop till rulader och fäst med köttstickor eller tandpetare.
5
5. Bryn dem vackert bruna och efterstek på svag värme i stekpannan, 10-15 minuter beroende på hur tjocka ruladerna är. Skär ruladerna i cirka 2 cm breda, sneda skivor innan de serveras.
6
Så här gör du såsen:
7
1. Blanda fond och vatten.
8
2. Koka upp och tillsätt crème fraîche. Red av med maizenaredning.
9
3. Smaksätt med salt, peppar och balsamvinäger.
10
Så tillreder du grönsakerna:
11
1. Ansa och skär grönsakerna i mindre bitar.
12
2. Lägg dem i en långpanna och ringla över lite olja. Strö på lite gourmetsalt.
13
3. Rosta rotsakerna och fänkålen i 225 grader varm ugn cirka 30 minuter eller tills de är mjuka.