Du behöver

  • 1 1/2 msk osötat ströbröd
  • 2 1/2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 1 dl finklippt persilja
  • 1 liten schalottenlök
  • 1 msk riven pepparrot
  • 300 g nötfärs
  • 400 g lövbiffar i stora skivor
  • Sås:
  • 1 msk kalvfond
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 dl crème fraîche
  • 1-2 msk ljus maizenaredning
  • vit- eller svartpeppar, ev. salt
  • ca 1 tsk balsamvinäger
  • Rostade rotsaker:
  • 300 g morötter
  • 200 g rödbetor
  • 400 g svartrot eller palsternacka
  • 500 g potatis
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 1/2 msk rapsolja
  • gourmetsalt

Gör så här

1
1. Låt ströbrödet svälla cirka 10 minuter i vattnet.

2
2. Tillsätt saltet och peppar.

3
3. Blanda i persilja, finhackad lök, (vill du ha mildare löksmak, fräs den blank och genomskinlig i lite matfett), pepparrot och köttfärs.

4
4. Kläm med hjälp av fuktiga fingrar ut färsen cirka 3 mm tjockt på köttskivorna. Rulla ihop till rulader och fäst med köttstickor eller tandpetare.

5
5. Bryn dem vackert bruna och efterstek på svag värme i stekpannan, 10-15 minuter beroende på hur tjocka ruladerna är. Skär ruladerna i cirka 2 cm breda, sneda skivor innan de serveras.

6
Så här gör du såsen:

7
1. Blanda fond och vatten.

8
2. Koka upp och tillsätt crème fraîche. Red av med maizenaredning.

9
3. Smaksätt med salt, peppar och balsamvinäger.

10
Så tillreder du grönsakerna:

11
1. Ansa och skär grönsakerna i mindre bitar.

12
2. Lägg dem i en långpanna och ringla över lite olja. Strö på lite gourmetsalt.

13
3. Rosta rotsakerna och fänkålen i 225 grader varm ugn cirka 30 minuter eller tills de är mjuka.