Du behöver

  • 1 dl vatten
  • 1 dl päronsaft
  • 1/2 dl rödvin
  • 3/4 dl farinsocker
  • 1/2 dl valnötter
  • 1 tsk anis
  • 3/4 tsk kardemumma
  • 4 fasta päron
  • 2 msk smör

Gör så här

1
Koka vatten, päronsaft, rödvin, socker, nötter, anis och kardemumma till en simmig lag.

2
Skala, halvera och kärna ur päronen. Stek dem på båda sidor i smör i stekpanna tills de får aningen färg. Lägg dem i lagen och koka dem mjuka. Så långt kan päronen förberedas 1-2 dagar i förväg. Låt päronen ligga och dra i lagen under tiden.

3
Värm upp päronen i lagen. Lägg upp dem på tallrikar. Koka hastigt in lagen till en simmig sirap. Sila den och häll över päronen. Servera med vaniljglass. Garnera med frånsilade valnötter om så önskas.