Du behöver
- 1 dl vatten
- 1 dl päronsaft
- 1/2 dl rödvin
- 3/4 dl farinsocker
- 1/2 dl valnötter
- 1 tsk anis
- 3/4 tsk kardemumma
- 4 fasta päron
- 2 msk smör
Gör så här
1
Koka vatten, päronsaft, rödvin, socker, nötter, anis och kardemumma till en simmig lag.
2
Skala, halvera och kärna ur päronen. Stek dem på båda sidor i smör i stekpanna tills de får aningen färg. Lägg dem i lagen och koka dem mjuka. Så långt kan päronen förberedas 1-2 dagar i förväg. Låt päronen ligga och dra i lagen under tiden.
3
Värm upp päronen i lagen. Lägg upp dem på tallrikar. Koka hastigt in lagen till en simmig sirap. Sila den och häll över päronen. Servera med vaniljglass. Garnera med frånsilade valnötter om så önskas.