Du behöver
- 500 g laxfilé utan skinn
- 2 msk potatismjöl
- 2 1/2 tsk salt
- en nypa kajennpeppar
- 3 dl mjölk
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 knippa dill
- 5 dl grönsaksbuljong (tärning)
- 200 g broccolibuketter
- 1 msk potatismjöl
- 2 limefrukter
- salt, vitpeppar
Gör så här
1
1. Känn efter att fisken verkligen är benfri, ansa den annars. Dela fisken i bitar och lägg i mixerskålen med 2 msk potatismjöl, salt och kajenn. Mixa och späd lite i taget med mjölk och grädde till en lös färs, det tar bara någon minut. Finhacka dillbladen bredvid, med kniv, och rör ner hacket i smeten efter mixningen. Låt stå i kylen 10-15 minuter och tjockna.
2
2. Koka upp buljongen och låt broccolibuketterna sjuda mjuka ett par minuter på svag värme under lock. Tag upp med hålslev, håll varmt under folie. Klicka soppskedsstora ovala bullar av ungefär halva färsen i taget i sjudande buljong. Låt puttra, inte stormkoka, tills bullarna flutit upp, ca 5 minuter. Tag upp med hålslev, håll varmt.
3
3. Sila upp 4 dl av buljongen (tillsätt ev vatten till rätt mängd) och koka upp igen. Vispa ut potatismjölet i 2 msk vatten, vispa ner i sjudande buljong och låt endast koka upp. Tag från spisen, smaka av med salt, vitpeppar och saften av 1-2 limefrukter.
4
Servera med kokt ris.