Du behöver

  • kassler ca 150 g
  • 3.5 st tomater

Stuvning:

1 st purjolök (ca 125 g)
vatten ca 5 dl + ca 1/2 tsk salt
1.5 msk margarin eller smör
vetemjöl ca 2 msk
2 dl kokspad och mjölk
1 dl mellangrädde

Gör så här

1
1. Skär bort rottrådarna på purjolöken och snitta upp den på längden. “Bläddra” mellan de vita och gröna bladen och skölj dem samtidigt fria från sand under rinnande kallt vatten. Skär hela purjon i knappt centimetertjocka skivor.

2
2. Koka upp vatten med salt, tillsätt den skurna purjon och koka den nätt och jämnt mjuk, 5-10 minuter.

3
3. Sila av men spara kokspadet (och purjon!). Blanda spadet med mjölk och grädde till sammanlagt 2-3 dl spad.

4
4. Smält matfettet i en kastrull eller låg vid panna på svag värme och rör/vispa ut mjölet slätt i fettet. Späd med kokspadet, lite i taget under omrörning och sjud stuvningen 3-4 minuter. Tillsätt den skurna, kokade purjon. Smaka av med salt och peppar.

5
5. Skär kasslern i cirka 1 cm tjocka skivor. Stek dem som hastigast i lite fett på ganska hög värme, högst 1 minut på varje sida.

6
6. Lägg upp skivorna på tallrikar med den lättstuvade purjon och tomatklyftor.