Du behöver

  • 1 st purjolök
  • 2 msk smör eller margarin
  • 8 st tomater
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk timjan färsk, hackad
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 4 dl mjölk
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 1 dl crème fraîche

Topping:

1 dl kesella
1.5 msk pepparrot eller wasabi

Garnering:

timjan färsk och lite riven pepparrot

Gör så här

1
Skölj och finstrimla purjolöken. Smält matfettet i en kastrull och fräs löken blank och smidig. Koka upp vatten. Skålla tomaterna i tio sekunder. Spola av dem i kallt vatten, skala och finhacka dem. Lägg hacket till löken i kastrullen. Krydda och låt fräsa samman i cirka 1 minut. Späd med buljong och mjölk. Tillsätt tomatpurén, koka samman i cirka 20 minuter. Mixa soppan i en matberedare. Koka upp den igen och rör därefter ner crème fraiche.

2
Smaksätt kesellan med den rivna pepparroten eller wasabi (grön, japansk “pepparrot” i tub) och toppa soppan med detta vid serveringen. Garnera med färsk timjan och riven pepparrot.


Kommentar:
För fler läckra soppor från Hemma bäst, klicka på länkarna!