Du behöver

  • 2 st hummer gärna frysta, tinade
  • 3 msk smör
  • 1 st morot liten skivad
  • 10 cm purjolök skivad
  • 1 st fänkål klyfta hackad
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 msk basilika hackad
  • 1 msk timjan hackad
  • 2 dl vin torrt vitt
  • 1 dl vatten
  • 1.5 msk hummerfond
  • 1.5 dl grädde
  • salt och peppar
  • 1 nypa strösocker
  • 3 msk konjak

Sallad:

hummerkött
2 dl blandad sallad t ex rucola och rosé
6 st sockerärtor strimlade
3 st körsbärstomater halverade
olivolja
pressad citron
salt
svartpeppar nymalen
2 st ciabattabröd tunna skivor
1 msk smör

Gör så här

Rensa ur köttet från stjärt och klor på humrarna. Skär det i fina bitar och lägg det i kylen. Hetta upp smöret i en stor kastrull och fräs hummerskalen under omrörning några minuter. Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med. Rör i tomatpurén och örterna och häll på vin, vatten, hummerfond och grädde. Låt det hela småkoka under lock i 15 minuter. Ställ kastrullen åt sidan och låt soppan stå och dra en halvtimme. Sila soppan och ge den ett uppkok. Smaksätt med konjak, salt, peppar och en gnutta socker. Späd med lite vatten om den blir för tjock. Blanda ingredienserna till salladen. Stänk över lite olivolja och pressa en klyfta citron över. Salta och peppra och blanda igen. Stek brödskivorna gyllene i smöret. Servera soppan med salladen och brödkrutongen bredvid.


Kommentar:
Tips! Soppan blir godast om den tillagas en dag i förväg.