Du behöver
- 1 nät (ca 750 g) färska blåmusslor
- 1 msk (oliv)olja
- 1/2 dl finhackad (schalotten)lök
- 1 dl avorioris
- 1 dl fintärnad morot
- 1/4 krm mald saffran
- 1 dl vitt vin + 2 1/2 dl vatten
- 1/2 tsk salt och vitpeppar
Gör så här
1
Borsta musslorna under rinnande vatten. Kasta dem som inte sluter sig.
2
Hetta upp oljan i en vid (traktör)panna. Fräs lök, ris och morot en minut under omrörning. Tillsätt saffran, vin, hälften av vattnet, salt och peppar.
3
Koka under lock drygt 15 minuter.
4
Häll i resten av vattnet. Koka upp igen och lägg i musslorna. Änga dem färdiga under lock knappt 5 minuter tills de öppnat sig. Kasta dem som inte öppnar sig.
5
Sätt pannan på bordet till en plockmåltid där musselskalen används att skeda upp spad och ris med vartefter man äter. Riset ska vara blött. Servera färskt bröd och ost till.
Att dricka till:
Säkert kort är Alsacevinet Gentil (2108) som nu mestadels säljs av årgången 1998, pris 85 kr.
Men prova gärna ett belgiskt öl. Belgarna är proffsiga på både öl och musslor. Förslagsvis Leffe (1659), cirka 15 kr för 33 cl flaska.
Ett alkoholfritt alternativ är mineralvatten med svag smak av apelsin eller
citron.