Du behöver

  • 1 kg äpplen
  • 0.5 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • formbrödsskivor (5 dl mixat bröd)
  • kavring (5 dl mixad kavring)
  • 50 g smör
  • 1 tsk kanel malen
  • 2.5 msk strösocker
  • 400 g äpple skalade, tunt, klyftade
  • 50 g smör att hyvla

Gör så här

1
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar. Koka ett mos av dem i en kastrull med vatten. Hjälp till med en handmixer så att det blir ett äppelmos. Smaksätt med socker.

2
Mixa de vita brödskivorna och skivor av kavring i en matberedare. Stek det mixade brödet i smör. Smaksätt med kanel och socker.

3
Smöra en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Lägg i hälften av det stekta brödet och sedan hälften av äppelmoset och ett lager med tunt skivade äpplen. Lägg på resten av brödet, moset och äppelklyftor. Avsluta med att hyvla (med osthyvel) över några flingor smör.

4
Grädda kakan i 200 grader varm ugn cirka 30 minuter. Servera kakan ljummen med vaniljsås.

5
Tips! Gör gärna kakan dagen innan. Ställ den svalt men inte kallt. Ljumma den i ugnen.


Kommentar:
Ett recept från Skeberga gård i Mälardalen.