Du behöver

  • 100 g lax färsk i bit
  • 800 g lax rökt
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 st ägg hela
  • 6 st äggvitor
  • 4 dl vispgrädde
  • 6 st salladslökar

Garnering:

gräslök

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Skär den färska laxbiten i cirka 2,5 cm breda strimlor. Spara dem till senare. Rensa den rökta laxen från ben och skinn. Kör den i matberedare till en smidig massa. Låt massan vila i kylen i cirka 30 minuter tills den är kall. Krydda med salt och peppar.

2
Tillsätt ägg, äggvitor och vispgrädde och kör tills du har en jämn och slät smet. Ställ kallt igen.

3
Smöra en avlång form. Fördela hälften av laxsmeten i formen. Lägg i de färska laxstrimlorna och de ansade salladslökarna i formens mitt. Fördela resten av smeten ovanpå. Täck formen med folie och grädda i vattenbad i cirka 40 minuter. Garnera med gräslök.