Du behöver

  • 14 st lasagneplattor
  • 350 g skogschampinjoner
  • 1 st gul lök
  • 1 st purjolök
  • olivolja
  • 1.5 dl pesto

Ostsås:

2.5 dl grädde
2.5 dl vatten
3 msk vetemjöl + 1 dl vatten
2.5 dl ost riven och vällagrad
salt och vitpeppar
riven ost till gratinering

Tomatsås:

1 st gul lök
2.5 msk olivolja
tomater ca 500 g färska
salt och svartpeppar

Gör så här

1
Putsa svampen och skär den i bitar. Skiva löken. Bryn svamp och lök i olivolja. Häll upp i en skål och sätt åt sidan. Skiva och fräs purjon mjuk på svag värme.

2
Koka upp grädde och vatten till såsen. Skaka ihop vetemjöl och kallt vatten i en redningsbägare och vispa ner redningen i såsen. Koka såsen på svag värme 5-7 minuter. Rör ner riven ost och krydda.

3
Lägg lasagneplattor i botten på en smord form och varva sedan svamp och lök, pestosås och ostsås i flera lager med lasagneplattor. Det översta lagret ska vara lasagneplattor och till sist hälls den sista såsen över. Strö riven ost över och sätt in i ugnens nedre del i 200 grader, 35-40 minuter.

4
Tomatsåsen: Skala och hacka löken, fräs den mjuk i olja och lägg i tomater i bitar. Häll på lite vatten, krydda och småkoka under lock. Passera eller kör i mixer. Servera tomatsåsen till lasagnen tillsammans med spett med grillade paprikabitar.