Du behöver
- 2 port. pastaskruvar
- 1/2 liten fänkål
- 1 msk smör/margarin
- 2 msk vetemjöl
- ca 4 dl mjölk
- 2 msk fransk osötad senap
- ca 1 dm färsk gurka
- ca 150 g rökt lax i bit
- hackad gräslök
- Att äta före:
- sallad från Istanbul
Gör så här
1
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
2
Gör såsen under tiden: Hacka fänkål och fräs i matfettet. Pudra över mjöl och rör om. Späd lite i taget med mjölken till lagom pastasåskonsistens. Smaksätt med senap.
3
När pastan är färdig och avrunnen är det dags att blanda ytterst finhackad gurka i såsen. Och laxen, som gärna kan vara skuren i sockerbitsstora tärningar – eller i strimlor. Laxen ska inte koka i såsen, bara bli varm. Gräslöken ger ytterligare färg och smak på rätten.
4
Sallad från Istanbul: Skär vitkål i tunna strimlor, cirka 4 dl till 2 portioner. Koka den i 1 1/2 dl spad från inlagda rödbetor cirka
5
4 minuter. Låt rinna av. Blanda vitkålen, som efter kokningen fått en läcker röd färg, med 1 dl grovrivna morötter och 1/2 dl fint skivad purjolök.
6
Smaksätt med 1 krm salt och 1/2 krm svartpeppar.