Du behöver

  • 2 port. pastaskruvar
  • 1/2 liten fänkål
  • 1 msk smör/margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • ca 4 dl mjölk
  • 2 msk fransk osötad senap
  • ca 1 dm färsk gurka
  • ca 150 g rökt lax i bit
  • hackad gräslök
  • Att äta före:
  • sallad från Istanbul

Gör så här

1
Koka pastan enligt anvisning på paketet.

2
Gör såsen under tiden: Hacka fänkål och fräs i matfettet. Pudra över mjöl och rör om. Späd lite i taget med mjölken till lagom pastasåskonsistens. Smaksätt med senap.

3
När pastan är färdig och avrunnen är det dags att blanda ytterst finhackad gurka i såsen. Och laxen, som gärna kan vara skuren i sockerbitsstora tärningar – eller i strimlor. Laxen ska inte koka i såsen, bara bli varm. Gräslöken ger ytterligare färg och smak på rätten.

4
Sallad från Istanbul: Skär vitkål i tunna strimlor, cirka 4 dl till 2 portioner. Koka den i 1 1/2 dl spad från inlagda rödbetor cirka

5
4 minuter. Låt rinna av. Blanda vitkålen, som efter kokningen fått en läcker röd färg, med 1 dl grovrivna morötter och 1/2 dl fint skivad purjolök.

6
Smaksätt med 1 krm salt och 1/2 krm svartpeppar.