Du behöver

  • 200 g Kornmo- eller Digestivekex
    125 g Bregott eller annat mjukt margarin
    Fyllning:
    10 blad gelatin
    1 dl exotisk nektar (koncentrat)
    2 1/2 dl vatten
    1 ask (225 g) Snöfrisk gräddost
    1 bägare (2 dl) lätt crème fraîche
    3 dl vispgrädde
    1 tsk vaniljso

Gör så här

1
Smula kexen fint i matberedare eller med stöt. Smält margarinet och blanda med smulorna. Lägg kakformens ring, 24 cm i diameter, på ett tårtfat. Klappa ut smulbottnen fast inuti ringen.

2
Blötlägg och smält gelatinbladen enligt anvisning på förpackningen. Blanda under tiden nektarkoncentrat med vatten. Rör ner gelatinet.

3
Rör osten (kan ersättas med annan färsk gräddost om Snöfrisk inte finns i butiken) slät med crème fraîche.

4
Vispa grädden med vaniljsocker och florsocker till fast skum. Blanda med nektarn när den börjar gelea sig.

5
Häll smeten över kexbottnen i kakringen. Täck med blåbär så fort ytan stelnat så mycket att bären inte sjunker, men klappa ner dem lite så att de inte trillar av.

6
Ställ kakan kallt till nästa dag. Ta bort ringen och servera.


Kommentar:
Snöfrisk är en vit, lätt bredbar gräddost med frisk, mild smak. Den är gjord på getmjölk och grädde, vilket ger kakan den mycket pikanta chèvresmaken.