Du behöver

  • 750 g rabarber
  • 750 g persikor
  • 2 l strösocker
  • 1 st vaniljstång
  • 2 dl vatten
  • 0.5 dl rom

Gör så här

1
Skölj och skala rabarbern om skalet är grovt. Skölj och kärna ur persikorna. Skär rabarber och persikor i mycket små bitar. Varva dem med socker i en rostfri kastrull. Lägg i vaniljstången och häll på vattnet. Låt stå till nästa dag.

2

3
Hetta långsamt upp. Koka sakta tills marmeladen flockar sig från skeden. Eller gör ett marmeladprov. Ibland kan man behöva tillsätta pektinpulver för att få rätta tjockleken.

4

5
Ta upp vaniljstången och rör ner rom. Häll marmeladen på väldiskade, varma burkar. Fyll ända upp och sätt genast på lock.


Kommentar:
När den rosa, späda rabarbern har övergått i mera robust storlek och grön färg passar den att koka marmelad av. Då brukar också importerade persikor vara billiga, om man inte råkar ha ett eget persikoträd att skörda. Så här gör man marmeladprovet: Häll upp lite av marmeladen på en kall tallrik. Dra en sked igenom marmeladen. Marmeladen är lagom tjock när den inte flyter ihop igen. Marmeladen ligger i burken längst upp till höger på bilden.