Du behöver
- 0.5 st sats (klicka på rubriken nedan för recept)
- 6 st potatis (600 g)
- 2 dl gratängost riven
- 0.5 dl parmesanost riven
- 1 tsk rosmarin torkad
- 1 krm salt 1
Garnering:
1 msk jungfruolja
1 krm salt grovt
rosmarinkvist färsk
Gör så här
1
Ta fram en bakform med låga kanter, vi har använt en kvadratisk som mäter ungefär 25×25 cm.
2
Dela degen rakt av. Kavla ut ena delen så att den täcker botten och kant i formen.
3
Pressa skalade potatisar, tillsätt riven gratängost, parmesan, smulad rosmarin, salt och peppar. Blanda lätt samman med två gafflar. Bred ut fyllningen på degen i formen.
4
Kavla ut resten av degen till ett lock som läggs ovanpå fyllningen. Vik ihop kanterna. Klipp två, tre lufthål till ångan.
5
Droppa olja över och strö på grovt salt. Grädda på nedre falsen i 200 grader 35-45 minuter.
6
Låt kakan svalna i formen innan den skärs i kvadratiska bitar. Den är god att äta ljummen till kallskuret.
Vi har använt en grunddeg (klicka på rubriken nedan för recept), som snarare är lös än fast. Den påminner mycket om en pizzadeg. Gör den gärna i köksmaskin för att knåda degen väl, minst 5 minuter.