Du behöver

  • 1 st fänkål strimlad
  • 1 dl purjolök skivad
  • 1 msk smör eller margarin
  • 0.5 dl vatten
  • 0.5 tärning grönsaksbuljong
  • koljafilé (färsk)
  • 1 krm salt

Gör så här

1
Fräs fänkål och purjo tillsammans i smöret en minut i en liten traktörpanna. Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Koka upp och koka 5 minuter under lock på medelvärme.

2
Skär fisken i bitar och lägg dem ovanpå grönsakerna. Strö salt bara på fiskbitarna. Sjud under lock knappt 5 minuter tills bitarna nätt och jämnt är vita rakt igenom. Servera med pressad potatis.

3
Buljongen kan göras simmig med 1 tesked maizena om så önskas.


Kommentar:
Tärningar av grönsaksbuljong finns numera med varierande kryddsättningar. Titta i butikshyllan och välj efter eget tycke.
Förvara buljongtärningar i kylskåpet, då behåller de stinget lite längre. Man kan även använda flytande grönsaksfond.