Du behöver

  • 2 st gul lök hackade
  • 2.5 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk margarin (oliv)olja
  • 2 st tomater burkar krossade
  • 4 dl vatten
  • 2 st fiskbuljongtärning
  • saffran 1 kuvert, 0,5 g
  • 1.5 tsk fänkålsfrön stött
  • 1 st burk musslor (ca 200 g) i vatten
  • apelsinskal
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl crème fraîche
  • 400 g torskfilé färsk eller fryst

Gör så här

1
Fräs löken med vitlöken lätt i matfett i en gryta. Tillsätt tomatkross, vatten, buljongtärningar, (saffran) och fänkål. Häll i spadet från musselburken. (Riv skalet av ungefär 1/4 apelsin ner i soppan.) Tillsätt 1 tsk salt och peppar. Sjud sakta under lock 10-15 minuter. Rör i 1-2 msk crème fraîche.

2
Skär fiskfilén i rätt stora bitar och lägg i soppan strax före servering. Sjud fisken några få minuter så att den blir vit och precis genomkokt. Men inte mer. Dags att smaka av. Mer salt? Peppar? Hetta till sist upp musslorna som hastigast. Servera soppan med brytbröd och resterande crème fraîche – att fördela i varje tallrik.