Jag vill inte prova någon annans mat

Linda. Jag har en matfråga. Jag tycker att det är så himla jobbigt att inte veta vad de ska bli för mat dit jag ska. Det kan vara om man ska äta hemma hos nån annan (folk gör alltid så konstiga maträtter, med massa knoppar i och grejer och guckiga röror och massa lök och fy), eller om det är nån övernattning med klassen eller läger eller så. Förut tänkte jag alltid att alla jämt gjorde så himla konstig och äcklig mat men nu när jag blivit lite äldre så inser jag ju att jag helst vill ha vår egen mat som vi heter hemma och inte är så sugen på att prova nu mat. Jag är livrädd för att sitta där och så växer tuggan i munnen och så kan man inte spotta ut nån stans och kasta mat är ju heller inte ok. Så vad gör man? Jag har börjat undvika saker men det fattar jag ju inte är så bra. Hur ska man göra för att slippa detta? Hur ska jag komma över ångesten över maten? Jag vill bara slippa ångest och må bra som alla andra! Hur gör de?

Svar:

För det första kan du ju släppa detta att “alla andra” inte skulle ha ångest. Ångest tror jag är ett tillstånd som de allra flesta bär på mer eller mindre – och inom helt skilda områden. Är det inte maten så är det nåt annat. Oro är ju något som vi alla känner mer eller mindre hela tiden. Men det är klart att du inte ska behöva känna sån ångest inför maten. Nu vet jag inte hur gammal är du är men om du är under 14 så tycker jag faktiskt att dina föräldrar kan hjälpa dig här, genom att prata lite med dem som lagar maten där du ska käka. Men är du över 15 så känns det säkert inte så jättebra om mamma ringer liksom. Kan du inte lösa detta genom att bara ta lite av guckorna och mer av t ex riset, pasta och potatisen? Om du smakar pyttelite på det som du tycker är äckligt så kommer du långsamt att lära dig tycka om det mesta. Detta vet jag av egen erfarenhet. Jag vet att det tar ett helt liv att lära sig att uppskatta viss mat, men med enträgen träning så funkar det. Lycka till!

Linda Skugge