– Jag satt hemma vid mitt köksbord när jag såg en bild av en vingård i tidningen och tänkte; där vill jag jobba!
Tjugo år senare har Andreas känsla för vin belönats med ertalet priser. Redan från starten av sin karriär har hon varit en del av den Sydafrikanska producenten Distells stall. Först ertalet år hos Drostdy Hof, men sedan 2015 chefsvinmakare på Nederburg. Hon minns fortfarande första gången hon fick kliva ner i vinkällaren som nyutexaminerad.
– Jag trodde att jag skulle gå vilse, så stort var det. Jag var samtidigt väldigt nervös, men i och med att det var skördetid var det bara att sätta igång. Alla var snälla och stöttande så det gick väldigt bra.

Andreas framgångar är ingen självklarhet. Vinproduktion har alltid varit en mansdominerad bransch med lite utrymme för mångfald. Idag ökar dock antalet kvinnliga vinmakare i Sydafrika stadigt, framför allt till följd av det arbete Distell gör inom jämställdhet. Fokus ligger mot att utbilda och engagera – och att få kvinnor in i branschen. Resultatet? En härlig mix av kunskap och nyfikenhet. – Att få arbeta med de riktigt erfarna vinmakarna, men också med den nya generationen, är helt fantastiskt, säger Andrea.
Drostdy Hof har långt framskridna planer på att fortsätta vara en plantskola för den nya generationens vintillverkare. Man driver sitt arbete under devisen att ett företag som vill utvecklas inte har råd att förlora viktiga talanger längs vägen. Framtiden för vinerna ser också ljus ut. Andrea berättar entusiastiskt om den stora utveckling som skett gällande kvalitet de senaste åren, något som hon tror kommer att fortsätta.
– Det har ju också skett en revolution vad gäller nya små ambitiösa producenter i bland annat Swartland, och det tror jag vi kommer att se även i andra områden. Jag tror också att vi bara har sett början av trenden med riktigt högklassiga viner på druvan Chenin Blanc. Redan nu har Chenin Blanc kommit att bli en favoritdruva hos Andrea, framför allt på grund av sin mångsidighet. På listan över viner som hon är mest stolt över har druvan en central roll.
– Mitt personliga favoritvin är Anhorman Chenin Blanc av årgång 2016. Det är ett härligt vin och tidningen Decanter utsåg den nyligen till det bästa Chenin Blanc-vinet från Sydafrika. Att fortsätta producera högklassiga viner är Andreas mål. Men under tiden är det engagemanget och passionen för arbetet som är det viktigaste.
– Varje dag när jag är på väg till jobbet längtar jag till do en av frukt, jäst och trä. Och till mörkret och tystnaden i vinkällaren, säger Andrea och skrattar.

