När jag skriver det här är det midsommarafton. Jag har nämligen lämningsdag för den här krönikan idag. Jag gissar att ingen på redaktionen tänkte på det när hela årets lämningsdagar bestämdes i ett svep, det här är ju ingen dagstidning och sannolikheten är nog ganska blygsam att någon redaktör kommer läsa på självaste midsommarafton. Midsommarafton är ju trots allt den dag på året när nästan varenda människa i landet firar sommar, årets lyckligaste dag! Det tror i alla fall de flesta, men i själva verket visar min forskning att dagen innan (när förväntningarna toppar) är lyckligare.

Det är därför jag skriver krönikan idag på lämningsdagen, jag brukar annars göra det dagen innan, men den lyckotoppande gårdagen ville jag såklart njuta. Midsommarafton gör det inget om jag missar lite av. I bästa fall hinner folk innan jag ansluter klara av de sedvanliga ”ja, nu vänder det och blir mörkare igen” och andra smolkigheter som så många alltid ska slänga ur sig som en våt filt över midsommarlyckan. ”Knappt har det blivit sommar innan vi är på väg ut ur den igen”.

”Mitten på sommaren är en helt annan sak”

Men jag hoppas att du vill göra gemensam sak med mig och hädanefter påminna de där våtfiltsläggarna att vi faktiskt inte alls är på väg ut ur sommaren efter midsommarafton? Minuterna när solen går upp och ner må vara en sak, men mitten på sommaren är en helt annan sak.

Kalendermässigt varar sommaren från början av juni till änden av augusti. Enligt kalendern borde mitten av sommaren därför snarare infalla den 16 juli. Om du läser det här de närmaste dagarna efter utgivning är det alltså fortfarande flera dagar kvar innan mittsommar (som jag tänker att vi kan kalla det?) Gott om tid att njuta!

Om en istället nagelfar SMHI:s statistik för åren 1981–2010 börjar den meteorologiska sommaren genomsnittligt den 10 maj i södra Skåne och den 15 juli längst upp vid den norrbottniska gränsen till Norge. Du som bor däruppe kan glädja dig åt att du fortfarande har hela sommaren kvar att se fram emot, den har inte ens börjat, stort grattis! Bor du längst ner i landet har du redan lagt många dagar sommar bakom ryggen, din mittsommar infaller redan den 13 juli, men du kan istället fröjdas åt
att den genomsnittligt slutar så långt bort som den 15 oktober. Härligt, väl?

Med lite planering (och i bästa fall familj och vänner att hälsa på) skulle du kunna resa runt i vårt långa, vackra och meteorologiskt skiftande land och uppleva en hel massa mittsommaraftnar. Tänk, vad mycket lycka! Eller ännu hellre, dagen-innan-mitt­sommaraftnar, som jag gissar skulle utkristallisera sig som ännu lite lyckligare.

Jag tror det är bäst att jag markerar de där mitt­sommardatumen i lämningskalendern redan nu.

Och förresten, glad mittsommar till dig som befinner dig på den plats där den infaller just idag (någonstans gör den det!).