Mogen författardebutant: ”Jag har nog förstått… att han är död”

Det är aldrig för sent att bli författare, och att skriva kan vara läkande, så när maken dog skrev Hjördis Gustafsson en bok om deras 40 år tillsammans och om sorgen efter hans död. "Jag vill ge tröst åt andra" säger hon om syftet med boken.

Hjördis Gustafsson förlorade sin make, och tyckte inte att hon hittade någon litteratur som speglade hennes sorg. Hon beslutade sig för att skriva en egen bok. Med den hoppas hon kunna hjälpa andra.  

– Personer som mist en närstående kan få tröst i att känna igen sig i min förvirring och känsla av meningslöshet. Boken kan också ge hopp eftersom den spänner över flera år, och skildrar hur jag till slut lämnar den förlamande sorgen och hittar ett liv, som inte är likadant som förut – men som är bra. 

Hjördis och Stefan var ett par i nästan 40 år, och Hjördis upplevde en förlamande sorg och saknad när han dog. 

 

Mogen författardebutant: ”Jag har nog förstått… att han är död”
”Jag har nog förstått… att han är död”, är utgiven på Parus förlag.

– I sociala sammanhang var han en centralgestalt, tog gärna plats på scenen, gillade att prata och skämta. När han dog blev världen blekare. Stefan blev 66 år, och han lämnade fyra barn och flera barnbarn. 

Att Hjördis skulle debutera som författare i sjuttioårsåldern var lite otippat, men med facit i hand tycker hon att hon har hamnat helt rätt. 

– När jag efter flera år skickade in mitt manus till förlaget blev livet tråkigt. Att skriva hade blivit en del av mitt liv, och därför började jag genast på ett nytt skrivprojekt. Jag har också hittat tillbaka till vårt fritidshus, som jag efter Stefans död först inte ville ha kvar. Men barnen och barnbarnen har ju sina rötter där, och huset och trakten hjälpte mig att få ner mina, som var tillfälligt upprivna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top