• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 enkla sätt att lyckas med att förså inomhus

  Ett bra sätt att få i gång sådderna tidigt är att så dem i kruka inomhus. Slutet av mars – början av april är bra tid att börja förså. I maj kan du vanligtvis ställa ut krukorna i trädgård eller på balkong. Här är fem enkla tips för lyckad sådd.

  5 enkla sätt att lyckas med att förså inomhus
  Foto: Annika Christensen

  1. Små frön som sallat, örter av olika slag, tagetes och vallmo, sår man lämpligen glest i en låg och bred sålåda. Större frön som luktärt, bönor och krasse sätter man några stycken i kruka. Använd såjord, som är lättare och innehåller sand – där utvecklas rötterna bäst.

  2. För att fröna ska gro måste de stå varmt, gärna täckta av ett plastlock.

  3. När de första bladen visar sig i lådan/krukan ska plastlocket av – nu måste plantorna ha rikligt med ljus och stå svalt. Undvik fönsterkarmar över värmeelement. Bäst är att ställa dem på inglasad balkong, i uterum eller i växthus. Har man inte tillgång till det kan man odla under växtlysrör i ett svalt rum.

  4. Håll jorden fuktig, men inte blöt, hela tiden.

  5. När plantorna vuxit så att det blir trångt i lådan eller krukan planterar du om dem i större kruka. Ställ ut dem i trädgården om risken för nattfrost är över. Nu ska plantorna ha näringsrik planteringsjord.

   

  Av Christel Kvant

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!