• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge

  Konsten att göra pojkar till bokälskare

  Joakim: Jag är mycket nöjd med mitt exemplar. Bra skrivet! Jag är en sådan som vanligtvis inte läser böcker men den här var farlig för tiden bara rusar.
  Ulf: Tänk att man kunde stanna så länge i en bok, jag brukar ju tröttna. Mats, det var helt otroligt vad du varit med om, man vill bara ha mer, jag skulle kunna läsa en till.
  Göran: Ojoj, Mats vad du har kämpat och vad lätt det var att läsa boken. Jag läser ju mest tidningar bara men den här var bra.

  Så skriver upprymda killar på den före detta kroppsbyggaren Mats Kardells Facebooksida. Jag, som just läst boken om honom, är lika upprymd jag och tycker att alla som skriver böcker som får pojkar att börja läsa böcker gör en viktig kulturgärning. Det går att få alla (även pojkar) att bli bokälskare, det handlar bara om att de måste hitta rätt bok vare sig det nu är Zlatanboken, eller splitternya Fjärils-mannen om fjärilssamlaren Clas Källander (en fantastisk bok med snygga färgfoton), eller Katarina Johnsons bok om ovan nämnda Mats Kardell som har titeln Dopning, dieter och drivkrafter.

  Jag fastnade totalt i Mats Kardells öde, den unge killen med dålig självkänsla från Mjölby som började bygga muskler för att "bli någon", och för att mota bort ångesten som alltid rev och slet inuti honom.
  Han upptäckte tidigt att han hade den rätta talangen och viljan för att kroppsbygga. Gick det en enda dag utan att han tränade fick han grav ångest. En julafton då han fortfarande var tonåring smet han iväg till gymmet på kvällen och körde stenhårt i flera timmar. Framåt tvåtiden på natten dök även hans kompis upp.
  Samma drivkrafter som fick honom att bli träningsnarkoman gjorde att den första klunken alkohol han drack som trettonåring blev den som gjorde honom till alkoholist. Sedan följde decennier av missbruk (anabola steroider, hormoner, olika djurmediciner, "vanliga" droger som amfetamin och alkohol, som sedan övergick till att dricka t-doja och svepa handsprit till svåra ätstörningar.

  Ångesten om han frångick torskdieten (1,2 kilo kokt torsk per dag, som skulle förse hans kropp med proteiner), genom att "unna" sig en bit gurka, blev så svår att han gav sig ut för att jogga i timmar.
  Dopning, dieter och drivkrafter är en viktig bok om elitidrott, identitet, bekräftelse och beroende och vägen tillbaka. Om önskan att få göra rätt, att få be alla man svikit om förlåtelse. Om att hitta ett sätt att leva utanför idrotten.

   

  Av Linda Skugge

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!