• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Virka bläckfisken som ger trygghet åt för tidigt födda barn

  Bläckfiskens armar påminner om navelsträngen och får för tidigt födda barn att känna sig trygga. Virka en bläckfisk och skänk till en nyfödd på sjukhus eller en sötnos nära dig.

  Virka bläckfisken som ger trygghet åt för tidigt födda barn

  Design: Spruttegruppen Foto: Jonas Holm Hansen

  Gör så här

  Kropp Börja med att göra en magisk ring: Lägg garnet i en ögla över pekfingret. Tryck ihop tumme och pekfinger där trådarna korsar varandra. Stick virknålen i öglan, lägg garn runt nålen och dra igenom. Håll om öglan, lägg garn runt nålen och dra det genom maskan på nålen. Virka så sex maskor till ringen. Dra försiktigt i den korta änden så att ringen dras ihop.

  Varv 1: 6 fm i ringen. 

  Varv 2: 2 fm i alla m = 12 m. 

  Varv 3: 2 fm i varannan m = 18 m. Varv 4: 2 fm i var 3:e m = 24 m. Varv 5: 2 fm i var 4:e m = 30 m. Varv 6:  2 fm i var 5:e m = 36 m.
  Varv 7–14: Inga ökningar = 36 m. Varv 15: *4 fm, 2 fm tills* sammanlagt 6 ggr = 30 m. Varv 16–17: Inga minskningar = 30 m.
  Varv 18: *3 fm, 2 fm tills* sammanlagt = 24.
  Varv 19–20: Inga minskningar = 24 m. Varv 21: *2 fm, 2 fm tills* sammanlagt = 18 m. Varv 22: Inga minskningar = 18 m.
  Varv 23: *7 fm, 2 fm tills* sammanlagt = 16 m.
  Varv 24: Inga minskningar = 16 m.

  Armar Virkas direkt på kroppen, allt som allt åtta fångstarmar. Varv 25: *1 fm, 50 lm, vänd och virka 2 fm i varje lm, avsluta med en fm*. Upprepas 7 gånger. Avsluta med en sm i sista m och drag igenom garnet. Om du har problem att få armarna att snurra sig kan du virka 3 eller 4 fm i varje lm i stället. Obs! Fångstarmarna ska vara högst 22 cm långa när de är utsträckta. Om de mäter mer än 22 cm ska du göra färre luftmaskor. 

  Botten Varv 1: 5 fm i en magisk ring. Varv 2: 2 fm i alla m = 10 m. Varv 3: 2 fm i varannan m = 15 m. Avsluta med en sm och dra igenom garnet. Fäst. 

  Montering Fyll kroppen med fyllning och sy sedan på botten. Montera eller brodera på ögonen och sy en mun. Vi rekommenderar att inte använda säkerhetsögon, knappar eller liknande till ögon.

  Beskrivningen till bläckfisken är hämtad ur Virka och sticka bläck-fiskar – mjuka djur till de små (Semic). Där berättas historien om initiativet att virka till för tidigt födda barn.

  Lugnare i kuvösen

  Det började med att en dansk pappa för fem år sedan gav sin för tidigt födda dotter en bläckfisk att ha i kuvösen. På sjukhuset märkte man snabbt att flickan höll i bläckfiskens fångstarmar i stället för att dra i sladdar och slangar i kuvösen och att hon verkade lugnare och tryggare. 

  Efter det började det virkas bläckfiskar för att donera till sjukhusens neonatalavdelningar. Snart bildades danska Spruttegruppen och senare svenska Bläckfiskgruppen, vars ambassadörer och virkare brinner för att göra en insats för de för tidigt födda barnen och deras familjer. Historien om det ideella arbetet har spridit sig och nu finns likande grupper i hela världen.

  När bläckfisken ligger tätt intill barnet känns det som innerväggen i livmodern, vilket stimulerar sinnen för känsel, muskler och rörelser.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!