Njut av din lavendel längre – 5 tips på hur du tar tillvara på växten

Lavendel i blom tillhör sommarens höjdpunkter i trädgården. Humlor och andra av trädgårdens nyttodjur stortrivs, och bara du går förbi sprider sig ljuvlig väldoft. Här får du tips för att spara och njuta av blommornas arom.

Lavendel är en favorit i både rabatt och kruka – enkel att odla och sköta, älskad av både människor och insekter. Det finns omkring 30 olika arter, men hos oss är den rena arten Lavandula angustifolia den vanligaste och härdig upp till de södra delarna av Norrland på ett skyddat, väldränerat läge. Den går också fint att odla i kruka. Sorter som den blålila ’Munstead’ och den mer blå ’Hidcote Blue’ är populära och tåliga.

Lavendel är en halvbuske, vilket betyder att den nedre delen blir förvedad efter ett tag medan tillväxten är ört­artad. Den kan frysa tillbaka över ­vintern men brukar komma igen efter vårbeskärningen.

4 vackra lavendel-sorter

  • ’Hidcote Blue’ får intensivt blålila blommor.
  • ’Munstead’ får violetta blommor.
  • ’Rosea’ får rosa blommor.
  • ’Edelweiss’ får vita blommor.

Lavendeln trivs på en riktigt solig växtplats. Den har inga stora krav på jord, men det får inte vara för blött.

Den är vacker som en liten häck som får rama in en gång eller en rabatt. Plantera gärna lavendeln på våren. Precis som andra nyplanterade växter be­höver den vattnas.

När den väl har ­etablerat sig behöver du bara vattna under torra perioder. Odlar du lavendel i kruka behöver den vattnas regel­bundet.

Beskärningen görs i mitten av april eller när tillväxten börjar komma igång. Skär tillbaka de risiga delarna och forma den gärna så att den blir ­högre i mitten, som en boll. Då blir den tät och fin.


LÄS ÄVEN: Odla i pallkrage – 7 viktiga tips


5 tips på hur du kan ta tillvara på din lavendel

1. Gör egna doftpåsar

Skörda lavendeln när blommorna är som mest utslagna i juli om du ska använda dem till doftpåsar och örtblandningar, mer knoppiga om du vill göra dekorationer.
Välj en solig dag så att de är torra. Bind gärna ihop stjälkarna till små buketter med ett snöre och gör en ögla så att du kan hänga upp dem att torka.

Lavendel har många användningsområden. Foto: Tia Borgsmidt

2. Gör mini-buketter för väldoftande rum

Lavendelbuketter med band är både vackra och väldoftande. Man kan göra dem av olika antal blommor, men här har elva blommor med stjälk använts.

Gör så här:

  1. Samla stjälkarna till en bukett och knyt fast bandet precis under blommorna.
  2. Vänd buketten upp och ner.
  3. Vik sedan ner alla stjälkarna över blommorna. Lägg den ena delen av sidenbandet i samma riktning. Den andra delen av bandet väver du in mellan stjälkarna runt om tills det täcker delen med blommor. Bind samman ändarna på bandet. Nu är buketten klar att sprida väldoft i garderoben eller badrummet.
De små buketterna sprider väldoft i hemmet. Foto: Tia Borgsmidt

3. Använd som dekoration

Torkad lavendel är både dekorativt och väldoftande. Häng antingen upp och ner på väggen eller sätt i en gammal lerkruka.

Torkad lavendel är både dekorativt och väldoftande. Foto: Tia Borgsmidt

LÄS ÄVEN: Penséer: 11 tips för en lyckad plantering


4. Ge bort en fin bukett

Det är enkelt att binda små buketter av lavendel. Stjälkarna är lätta att hantera när den är nyplockad. Trevligt att ta med som en liten present när du går bort på besök.

Överraska någon med en fin och väldoftande bukett! Foto: Tia Borgsmidt

5. Bind en krans

Bind en krans av nyplockad lavendel. Då är stjälkarna spänstiga och lätta att böja. Forma en ring av kraftig ståltråd och klä ringen med blomstertejp innan du binder fast små buketter av lavendel med hjälp av tunn grön ståltråd.

Bind en vacker krans av nyplockad lavendel. Foto: Tia Borgsmidt

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top