Penséer: 11 tips för en lyckad plantering

Penséer är tåliga tuffingar som vi ser fram emot att få sätta i kruka varje vår. Sköter du dem rätt levererar de blomning hela våren, genom sommaren och till och med in på hösten.

Efter många mörka vintermånader med snö, regn och slask, utan någon som helst färgprakt i sikte, är vår längtan efter växtlighet och färg större än någonsin. Nu vill vi verkligen frossa i vårens härliga ögongodis och fylla våra krukor med färgglada och stryktåliga tuffingar. Penséerna har allt vi längtat efter. De finns i en uppsjö av olika färger, mönster och storlekar, och de är redo att möta våren på våra uteplatser, balkonger och farstukvistar.

När vårsolen värmer passar det bra att plantera en stor härlig vårplantering i allsköns härliga färger.

Visst kan de se en smula ömtåliga och veka ut, men faktum är att de är betydligt tåligare än de ger sken av. Dessa tuffa sötnosar blommar flitigt och rikligt under många månader om man sköter om dem väl. Penséer kan med rätt skötsel blomma oavbrutet hela våren, trots låga temperaturer, snö och isiga vindar. Därefter kan de fortsätta bjuda på blomning under sommaren, för att till slut leverera hela hösten. De har alltså riktigt mycket att bjuda på, trots att de inte kostar mycket att köpa. Eftersom priset inte är högt kan man frossa ordentligt i dem och göra många och stora planteringar för att riktigt kunna omgärda sig av en välbehövlig färgterapi när vårträdgården i övrigt är karg och ganska färglös.


LÄS ÄVEN: 5 supersmarta husmorsknep för trädgården


Här kommer elva tips på hur du får till en lyckad plantering!

Lite väl trångbott för den söta pensén, men några dagar klarar den av att bo i den lilla koppen innan den vill ha mer jord att växa i.

1. Plantera i större kärl med bra jord

Plantera i större kärl för att du inte ska behöva vattna så ofta och så att rötterna kan utvecklas som de ska. Satsa på en bra, mullrik och fuktighetshållande jord. Jorden får gärna också vara näringsrik eftersom penséerna kräver ganska mycket näring för att orka blomma mycket och länge.

2. Välj kruka med bra dränering

Tänk på att välja en kruka som har bra dränering så att överflödigt vatten lätt kan rinna ut. Lägg gärna ett lager lecakulor eller krukskärvor i botten.

En plantering blir mer spännande om inte alla växter har samma höjd och växtsätt.

3. Skapa höjd med kvistar

Du kan lätt skapa höjd till planteringen genom att sticka ner några höga, vackra kvistar i jorden. 

Minipenséerna är faktiskt tåligare än de storblommiga sorterna, som lätt kan se lite tilltufsade ut när det faller kall nederbörd på dem.

4. Skydda penséerna i början

Man kan gärna skydda penséerna till en början om vädret är kärvt genom att lägga en fiberduk eller en filt över dem som skydd eller bära in dem om det väntas en kall natt med många minusgrader. De kan se lite ledsna ut efter en natt i kylan, men när vårsolen höjer temperaturen brukar de snabbt resa sig och piggna till igen. 

Penséer blommar länge och villigt om du hela tiden nyper bort de vissnade blommorna.

5. Vattna i kylan

Man kan lätt tro att plantorna fryser lättare om man vattnar dem, men det är precis tvärtom. Visserligen behöver de i regel inte alls lika mycket vatten vid lägre temperaturer, men man ska ha i åtanke att en torr planta fryser ihjäl lättare än en planta som har vattnats ordentligt. Dessutom kan våren bjuda på blåsig väderlek och det gör att jorden torkar ut i krukorna fortare än man tror.

Placera gärna krukorna i en grupp vid entrén för att ge ett ordentligt blick-fång. Genom att placera växter i grupp är det enklare att sköta dem.

6. Krukor i grupp

Placera gärna flera krukor i en grupp tillsammans. Det blir enklare att sköta dem och när de placeras ihop drar de verkligen blickarna till sig.


LÄS ÄVEN: Plantera om dina växter inför våren – så gör du


7. Plantera tillsammans med vårlökar

Genom att plantera vårlökar tillsammans med penséerna får du en vackrare plantering att njuta av. När lökarna har vissnat ner kan de plockas bort och penséerna får då möjlighet att breda ut sig.

Småblommiga penséer tillsammans med förgätmigej är en söt kombination. Här har jorden täckts med svart bark, både för att det är dekorativt mot de blå blommorna och för att hålla jorden fuktig.

8. Täck planteringen för att hålla kvar fukt

Att täcka planteringen med sten, bark, mossa eller klippta kvistar är både dekorativt och håller kvar fukten i jorden. 

9. Plantera med tålig grönväxt

Ge gärna penséerna sällskap av en tålig grönväxt, som murgröna, klöver eller rosmarin så framhävs blomningen mer. Om du sedan vill slänga penséerna har du en grön stomme kvar till såväl sommarens som höstens planteringar. 

Fördelen med att plantera växterna i korgar eller lätta krukor är att man lätt kan ställa in kärlet om en väldigt kall natt hotar.

10. Plantera i lätta kärl

Plantera gärna i en korg eller ett annat kärl som inte väger så mycket. Om en kall natt lurar är det inte så tungt att bära in planteringen. Dessutom har du möjlighet att flytta planteringen dit du för tillfället vill ha lite färg.


LÄS ÄVEN: 6 självbevattningstips som gör att dina växter överlever semestern


11. Tips om du vill spara penséerna efter våren

Vill man ha kvar sina penséer även efter våren kräver de lite mer skötsel i form av vattning och näringstillförsel. Man behöver också flytta dem till en skuggig plats och klippa ner dem rejält så att de kan börja om på ny kula. Har man tur blommar de därefter rikligt hela sommaren och ibland till och med under hösten.

Sätt gärna några söta penséer i en minivas!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top