Odla i pallkrage – 7 viktiga tips

En pallkrage passar lika bra i trädgården som på uteplatsen. Det är dessutom enkelt att lyckas med. Här är 7 viktiga tips för odling i pallkrage!

Att odla i pallkrage är enkelt att lyckas med och passar lika bra på uteplatsen som i trädgården. Möjligheterna är dessutom många – grönsaker, kryddor, rotfrukter och snittblommor går alla att lyckas med i en pallkrage. Plantorna i pallkragen är dessutom extra skyddade från både vind och skadedjur.

7 tips för odling i pallkrage:

1. Fodra botten

För att slippa ogräs behöver pallkragen fodras med antingen tidningar eller – ännu effektivare – en markduk. Vik upp kanterna på duken och häfta eller spika sedan fast den.

2. Plantering

Fyll två tredjedelar av pallkragen med planteringsjord, tänk på att platta till jorden innan du sår eller planterar. Fröer passar bäst att så perioden april–maj medan maj–juni passar bättre för att sätta ut förkultiverade plantor. Dela in pallkragen i sex kvadrater och så eller plantera en sorts växt i varje.

Foto: Blomsterlandet

3. Tillför näring

Jorden i pallkragen behöver underhållas kontinuerligt, efter cirka tre veckor behövs ny näring i form av kompost eller gödsel.


LÄS ÄVEN: Penséer: 11 tips för en lyckad plantering


4. Skydda med fiberduk

Pallkragen ska gärna stå på en solig plats i trädgården, men plantorna kan ändå behöva skyddas från riktigt starkt solljus. Då passar en fiberduk ovanpå pallkragen bra. Fiberduken motverkar även avdunstning. Odlar du kål är det även bra att täcka plantorna med nät för att skydda dem från larver.

Foto: Blomsterlandet

5. Bygg på höjden

Vill du odla potatis eller andra rotfrukter? Då behövs två pallkragar på höjden för ett bra resultat. Låt varje rotfrukt få en egen pallkrage.


LÄS ÄVEN: 5 supersmarta husmorsknep för trädgården


6. Håll sniglarna borta

Ett bra tips för att hindra sniglar från att krypa upp till plantorna, är att fästa ett band med våtslippapper längs med pallkragens nedre kant. Man kan även lägga singel runt pallkragen eftersom sniglar ogillar att krypa på ojämna underlag.

Foto: Blomsterlandet

7. Vikten av att vattna

För att lyckas med odling i pallkrage gäller det att vattna regelbundet och hålla odlingen fuktig. Har du sått frön är det bäst att vattna lite men ofta medan växter och grödor kan vattnas mycket men mer sällan. Tänk på att inte vattna mitt på dagen eftersom vattnet då dunstar snabbare, allra bäst är på morgonen.

Artikeln publicerades först hos Hus & hem.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top