Puppy shower: Fira din nya valp med en fest

Att få valp är lite som att få en bebis. Kanske inte så konstigt då att trenden med ”baby shower” nu också fått sin motsvarighet för fyrbenta nykomlingar!

Kerstin Kvist i Malmö hade längtat efter hund i hela sitt liv. Så när drömmen till slut slog in blev det förstås kalas!

En ”puppy shower”, efter amerikansk trend, blev ett sätt att dela glädjen med vännerna – som även fick hjälpa till med namnvalet.

Begreppet ”baby shower” är kanske lite mer bekant? Den formen av kalas är numera inte så ovanlig i Sverige, men ursprunget är förstås amerikanskt även här. Den blivande modern bjuder då själv in till, eller överraskas med, ett kalas där hon av väninnorna ”duschas” med småpresenter till bebisen som ska komma.

Baby shower när man skaffar valp

En så kallad ”blöjtårta” är till exempel ett vanligt inslag på presentbordet. Rena blöjor i minsta storleken arrangeras kompakt på fat så att de bildar formen av en maffig gräddtårta.
En puppy shower är precis samma sak, fast det är en valp man väntar på istället.

– Jag hade ju velat ha hund jättelänge, ända sedan jag var barn, men min sambo var inte alls med på tåget, säger 50-åriga Kerstin. Inte förrän vi stötte på en väldigt trevlig hund av rasen kromfohrländer, som inte är så jättevanlig i Sverige. ”Det skulle vara en sån i så fall”, sade Magnus. Och det högg jag på direkt. För mig spelade det ju ingen roll hur den såg ut. Jag ville bara ha en hund.

En av aktiviteterna under Bobbys valpfest var att föreslå namn. Bobby var också ett av namnen som kom upp. Foto: Marina Nilsson

Tips på aktiviteter till en puppy shower

Olika lekar

Till exempel ”gissa hundsaken”, där leksaker och tillbehör läggs i en korg. Med förbundna ögon gissar gästerna vad det är för föremål som de känner på.

Presenter

Det kan vara både leksaker och mer praktiska ting som tandborste, kam och kloklippare. En hund behöver mycket.

En tipsrunda eller ett quiz

Detta kan också vara ett sätt att dela med sig av intressant fakta om den specifika hundrasen. Visste du till exempel att det bara finns ungefär 600 kromfohrländer i Sverige?

Mat på temat

Kanske känns det roligt att redan från början servera den i en påse märkt ”doggy bag”. Kakor kan ha formen av hundkex och chokladbaserade efterrätter kan skämtsamt spritsas ut till formen av små ”olyckor”.

Dekorationer på baby-temat

Servetter med texten ”It’s a boy!” kan fungera bra även på en puppy shower, men annars finns det gott om servetter, tallrikar och muggar med hundtryck.

Sång och musik

Spela gärna hundinspirerad musik som Valpen i fönstret (Lily Berglund), Änglahund (Hasse Andersson) och Hound dog (Elvis Presley).

Välj själv om du vill ha kalaset innan hunden har kommit, eller efteråt, men tänk på att den allra första tiden med valp hemma bör präglas av lugn och ro.

Fick leksaker till hunden

Numera är Kerstin glad matte till Bobby, fyra månader. Han är en yster och ”studsig” valp, vilket också finns med i rasbeskrivningen av denna sällskapshund.

– Först och främst har jag längtat efter en hund som trofast livskamrat, men jag ser också fram emot att komma ut mer, tillbringa tid i skogen och kanske även prova agility som den här rasen ska ha lite extra fallenhet för, säger Kerstin.

På sin puppy shower fick hon bland annat flera leksaker, en bok om hunduppfostran och även en variant på blöjtårtan, fast förstås gjord med rullar av bajspåsar istället.

– Den kommer väl till pass nu. Jag kan säga att det är väldigt mycket prat om sådant här hemma. Många av våra samtal handlar om ifall Bobby har bajsat eller inte, säger hon och skrattar.

Kerstin fick många fina och användbara presenter på sin puppy shower. Foto: Marina Nilsson

Och det är precis så ett nytt mammaliv kan kännas också. Fokus på det lilla livet, ofta med lilla magen i centrum. Och precis som att syftet med en baby shower är att samlas kring en stor kommande livsförändring, så kan en puppy shower också vara en del av förberedelsen, tänker hon.

– Det var en väninna som kom med idén till kalaset och först tänkte jag att det lät lite jobbigt, men man väljer ju själv vilken ambitionsnivå man lägger sin puppy shower på. Det kändes ändå roligt att dela sin förväntan och glädje med vänner.

– Ballonger såg jag som en viktig del. Jag hittade också ljusblå pojkservetter som används på babykalas. Och sedan gjorde jag ett quiz där gästerna fick lära sig mer om just rasen kromfohrländer. Ett av uppdragen var också att gästerna skulle komma med namnförslag på vad valpen skulle heta och på en av tjejernas listor fanns faktiskt Bobby med!

Ballonger måste man förstås ha om det är fest! Foto: Marina Nilsson

Kerstins tips till dig som också längtar efter hund

  1. Välj inte en större hund än att både du och en hundvakt kan klara av den fysiskt. Eftersom jag visste att min mamma skulle behöva passa den ibland så ville jag inte riskera att den skulle kunna dra omkull henne.
  2. Tänk på att en valp inte kan lämnas ensam alls. Ifall jag inte kan jobba hemifrån, så kommer min mamma över och stannar tills att vår 12-årige son Simon kommer hem från skolan.
  3. Börja uppfostran med en gång. Vi skrev upp oss på valpkurs redan innan Bobby kom, så att vi skulle kunna påbörja en kurs direkt. Det är viktigt att markera var gränserna går, så att det blir en hund som man faktiskt kan ta med sig, så att det inte blir: ”Ånej, nu kommer hon med den jobbiga hunden.” Till exempel kan man inspireras av hundmammans sätt att buffa och morra lite när något blir fel.
  4. Prata igenom reglerna i förväg. Ska hunden få sova i sängen eller ej? Ska den få mat när vi sitter vid bordet eller innan? Det är bra om familjen har diskuterat igenom allt så att man kan försöka vara lite konsekvent.
Scroll to Top