Läkaren var Englands värsta seriemördare någonsin – mördade över 200 patienter

Han var urtypen för den sympatiske familjeläkaren, så chocken var stor när Harold Shipman dömdes för flera mord på sina patienter. Han visade sig dessutom vara Englands värste seriemördare genom tiderna.

Läkaren Harold Shipman var mycket uppskattad av sina patienter i Hyde nära Manchester i England. Han var den typiske, sympatiske familjeläkaren. Men den vänlige doktorn förlorade på mystiskt vis 250 patienter inom loppet av tio år. De flesta avled omedelbart efter att de blivit behandlade av doktor Shipman. Och det märkliga var att ingen av dem led av någon livshotande sjukdom.

Efter en av de mest omfattande mordutredningarna någonsin i Europa dömdes Harold Shipman den 31 januari 2000 till 15 gånger livstids fängelse för mord på 15 patienter. Senare konstaterade en statlig undersökningskommission att Shipman hade mördat 218 patienter.

Under alla omständigheter är läkaren från Hyde den värste seriemördaren i England någonsin. Shipman mördade sina patienter med kraftiga överdoser av morfin och heroin. Det var inga barmhärtighetsdråp. Han mördade därför att han älskade att spela Gud, att vara herre över liv och död.

Lik grävdes upp och undersöktes

Många av Shipmans offer kremerades innan de hade obducerats, vilket gjorde utredningen vansklig. Som regel var det läkaren själv som rådde de närmaste att de inte skulle kräva någon obduktion. Han menade att de skulle få sörja i lugn och ro, och ingen hyste några misstankar mot den vänlige familjeläkaren.


LÄS ÄVEN: Mormodern mördade 11 av sina egna familjemedlemmar: ”Gjorde mig vansinnig”


Hösten 1998 grävdes liken av nio av de patienter som avlidit under de senaste två åren upp och undersöktes. Det visade sig att alla hade fått en kraftig morfin- eller heroindos. Ingen av dem hade varit narkomaner, ingen av dem hade fått ordinerat morfin och alla hade dött inom en timme efter det att de hade konsulterat doktor Shipman eller haft besök av honom i sina hem.

Bakom dessa dörrar väntade ond bråd död för flera av den nu ökände läkarens patienter. Foto: TT

Harold Shipman förfalskade sitt offers testamente

Shipman greps och åtalades för mord på de nio patienterna. Antalet steg under de närmaste månaderna, och när rättegången startade i oktober 1999 stod han åtalad för att ha mördat 15 kvinnor.

Shipman hade kunnat fortsätta att mörda om inte en kvinnlig advokat, 53-åriga Angela Woodruff, hade börjat undersöka omständigheterna kring sin mors död. Den 82-åriga tidigare borgmästaren Kathleen Grundy hade avlidit omedelbart efter att hon varit hos doktor Shipman för en lättare förkylning på våren 1998. Men enligt dödsattesten, som Shipman utfärdat, hade en kraftig lunginflammation förorsakat en hjärtattack.

Inte förrän hon fick ett brev från en advokatfirma i Hyde, som förklarade att de hade mottagit ett dokument med en anmodan om ändring av Kathleen Grundys testamente dagen före hennes död. Enligt det nya testamentet skulle doktor Harold Shipman ärva hennes förmögenhet på cirka 6 miljoner kronor.

Advokatfirman hade bifogat en kopia av dokumentet. Angela Woodruff misstänkte omedelbart att det var en förfalskning. Hon sökte upp en handskriftsexpert, och hon visade sig ha rätt – det var inte hennes mor som skrivit under. Dokumentet innehöll också underskrifter av två vittnen. Det visade sig att de aldrig skrivit under något och de visste inte vem Kathleen Grundy var. Men båda var patienter hos Harold Shipman.

Mördade sina patienter med morfin och heroin

Nu vände sig Angela Woodruff till polisen, som kort därefter genom­förde en husrannsakan på doktor Shipmans mottagning. Man hittade en skrivmaskin som visade sig vara den som det falska testamentet skrivits på.

Obduktionen visade att Kathleen Grundy inte hade dött av en hjärtattack utan av en överdos morfin.

Shipman hävdade att han över­huvudtaget inte hade haft något morfin liggande de senaste tio åren. Han hade vid några tillfällen ordinerat morfin till patienter med svåra smärtor, men de hade själva hämtat ut morfinet på apoteket.


LÄS ÄVEN: Miljonärsbarnen mördade som tidsfördriv: ”Skulle bevisa att vi var smartare än alla andra”


Det visade sig vara en lögn.

I ett låst skåp i Shipmans sovrum hittade man under en husrannsakan morfin och heroin i så stora mängder att det räckte till 1 500 dödliga injektioner.

En fruktansvärd misstanke slog polisen – tänk om han hade mördat fler patienter. Man beslöt gräva upp nio patienter och låta obducera dem.

Här levde Harold Shipman ett helt vanligt familjeliv med fru och barn. Foto: TT

Offren dog omedelbart efter att de träffat läkaren

En av dessa var 57-åriga Maureen Ward, som hade sökt upp Shipman för att göra en hälsokontroll innan hon tillsammans med en väninna skulle bege sig på en lyxkryssning i Västindien. Dagen efter hittades hon död i sitt hem.

I dödsattesten skrev doktor Shipman att hon avlidit på grund av en hjärntumör. Men obduktionen visade att hon inte hade någon tumör utan hade dött av en överdos heroin.

73-åriga Winifred Mellor hittades död i sin fåtölj av sin dotter, Kathleen Adamski. På armen fanns ett tydligt rött märke efter en injektion.

Grannarna berättade att doktor Shipman hade varit där kort innan. Kathleen Adamski ringde honom omedelbart. När doktor Shipman kom konstaterade han att hon var död:

– Ja, den här damen är verkligen död. Jag har upprepade gånger sagt till henne att operera sitt dåliga hjärta, men hon ville inte, sa han.

Kathleen hade sådan respekt för auktoriteter att hon inte frågade om injektionsmärket. Hon utgick från att det varit ett led i behandlingen.

Men Winifred Mellor hade inte dåligt hjärta. Hon var frisk som en nötkärna och dog av en överdos morfin.

Här fick Harold Shipmans patienter vila upp sig efter operationer. Foto: TT

Harold Shipman såg sin mor dö i cancer

Mordet på 63-åriga Ivy Lomas var det mest kallblodiga. Hon hade uppsökt doktor Shipman på hans mottagning. Där gav han henne en dödlig dos morfin, trots att väntrummet var fullt av patienter.


LÄS ÄVEN: Seriemördaren som aldrig åkte fast: Vem var Zodiac?


Så här fortsatte det i en nästan ändlös rad av mord. Som 17-åring hade Harold Shipman sett sin mor dö i cancer – en läkare gjorde slut på hennes lidande med en kraftig dos morfin – och enligt psykologer bidrog den händelsen till att göra honom till en av historiens värsta seriemördare.

Harold Shipman begick självmord i Wakefield Prison den 13 januari 2004.

Vad är morfin?

Morfin är ett kraftigt smärtstillande läkemedel som tillhör gruppen opioider. Morfin, som utvinns ur opiumvallmo, isolerades först 1804 av tysken Friedrich Wilhelm Adam Sertürner.

Morfin ger smärtlindring och har en muskelavslappnande effekt. Morfin är narkotikaklassat men finns i Sverige som receptbelagda läkemedel för att lindra kraftig smärta av akut eller kronisk art. Eftersom morfin hämmar andningen är det mycket farligt om det används på fel sätt.

Namnet morfin kommer från den grekiska mytologins sömngud och drömmarnas gud Morfeus.


LÄS ÄVEN: Den fasansfulla historien om Rodney Alcala: Framträdde i tv mitt under mordvågen


Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier

Scroll to Top