Oväntat stor skillnad på crème fraîche

001

Original 2020×798 – öppna i nytt fönster
Direktlänk /bilder/imagecreate.php?id=1263198&w=2020&h=798&c=YTowOnt9&s=0&k=4a7068d783b77859a941bf3d1c618d830f4c6b40

Visa mer info

Crème fraîche är franska för färsk grädde. I Sverige menar vi syrad, tjocknad grädde med den termen. Mejeriet utgår från grädde och tillsätter mjölksyrakultur, (plus laktas-enzym för laktosfri produkt). Syrakulturen ger grädden fast konsistens, syrlig smak och lång hållbarhet. Crème fraîche med hög fetthalt kan vispas skummig, och även kokas utan att den skär sig. Varianter av magrare grädde eller mjölk finns. De liknar gräddfil och filmjölk och skär sig vid kokning.
För smaktesten valde vi kokbar crème fraîche med runt 34 % fetthalt, lämplig i varm sås och som dessertklick.
Testet handlar om både konsistens och smak: Namnet antyder att både gräddighet och fräsch syra förväntas.
Syran var ibland utlovat fräsch, ibland inte. Konsistensen varierade från skivig till salvalikt smetig.
Nästan allt fett i crème fraîche är mättat. Naturligt ingår någon promille salt. Crème fraîcherna säljs i 2 dl-burkar, vissa även i större förpackningar.
Öppnad förpackning håller nära en vecka i kylen, i max 8 plusgrader. Det går finfint att lagra crème fraîche i obruten förpackning många veckor längre än bäst-före-datum visar. Produkterna får stadigare konsistens samt fördjupad syra och karaktär ju längre de sparas, avgjort en fördel! Men otät förslutning kan medföra mögelangrepp. Då är det bara att slänga innehållet, tyvärr.

Se hela testet här

Oväntat stor skillnad på crème fraîche

Se hela testet här (PDF) >>