Köpa bil – steg för steg

Här är vårens stora guide till ett lyckat bilköp vare sig du köpter privat eller av bilhandlare.

Köpa bil – steg för steg
Köpa bil
Bilarna blir allt mer lika och design och utstrålning allt viktigare. Vi köper på känsla. Foto: Johnér

Tänk på det här

  • Hur ska du använda bilen? Precisera dina behov, fråga experter och prova flera bilar.
  • Vad kostar bilen varje månad? När du hittar en intressant bil – räkna ut vad den kommer att kosta per år, månad, mil. Du kan till exempel använda bilkostnadskalkylen på Motormännens webbplats.
    Exempel: En Volvo V70 (Flexifuel 2,0 årsmodell 2009) kostar cirka 5 400 kronor i månaden om man kör 1 500 mil per år, enligt Konsumentverkets beräkning.
  • Hur säker är bilen? Gå in på EuroNCAP:s (som krocktestar bilar) webbplats. En säker bil bör ha minst fyra och helst fem stjärnor i deras tester. Fråga också efter att bilen har whiplashskydd och anti-sladdsystem.
  • Hur miljövänlig är bilen? På
    www.miljofordon.se/miljo kan du kolla hur personbilar som säljs i Sverige påverkar miljön.
  • Provkör alltid bilen och undersök alla viktiga funktioner. Känner du dig osäker – ta med en person som är duktig på bilar.
  • Skriv alltid ett köpekontrakt. Mallar finns på Konsumentverkets/Motormännens Riksförbunds/ Motorbranschens Riksförbunds webbplatser. Läs igenom kontraktet i lugn och ro innan du skriver på.

Köpa av bilhandlare

  1. Konsumentköplagen gäller. Du har till exempel rätt att kräva en kostnadsfri reparation av bilen om det är fel på den – fel som du inte blivit upplyst om.
  2. Fråga vilka garantier som finns och hur länge de gäller.
  3. Är bilen begagnad? Bilhandlaren ska visa dig en varudeklaration; gå igenom den (plus andra dokument, som serviceboken) i detalj. Kommer ni överens om att ett fel ska åtgärdas innan du får bilen ska detta skrivas i köpekontraktet.
  4. Gör en leveranskontroll när du hämtar din bil – även om den är ny: Kolla bromsar, styrning, lampor, lack och så vidare. Du kan ladda ner en checklista från Konsumentverkets hemsida.
  5. Tvist mellan dig och säljaren? Framför klagomålen skriftligt (reklamera) till företaget. Du kan också vända dig till Allmänna reklamationsnämnden.

Köpa privat

  1. Att köpa privat är oftast billigare. Nackdelen är att konsumentköplagen inte gäller, och du har ett sämre skydd. I stället gäller köplagen.
  2. Det är väldigt viktigt att du och säljaren är överens om alla detaljer – skriv ett så utförligt köpekontrakt som möjligt.
  3. Du har en omfattande undersökningsplikt. Testa alltid bilen – anlita gärna en auktoriserad biltestare. Det finns inget krav på att bilen ska varudeklareras när den säljs privat. Garantier lämnas i regel inte.
  4. Kontrollera att säljaren äger bilen, och att den är fullt betald. Annars kan du tvingas lämna den till rättmätig ägare. Ring Transportstyrelsens talsvarstjänst (0771-14 15 16) där du får besked om nuvarande och tidigare ägare. Begär att få se kvitto på att bilen är betald.
  5. Tvist mellan dig och säljaren? Allmänna reklamationsnämnden prövar inte tvister mellan privatpersoner. Däremot kan kommunens konsumentvägledning hjälpa till. Sista utvägen är att stämma säljaren i tingsrätten.

Av Victoria Lagercrantz

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top