Så funkar det: Borgerlig begravning

Allt fler svenskar begravs borgerligt. Det beror bland annat på att fler har begärt utträde ur Svenska kyrkan. Så här går en borgerlig begravning till.

Idag är var tionde begravning i Sverige borgerlig. Den största ökningen skedde när kyrkan skildes från staten år 2000. Men vad är det egentligen? Och hur går det till? Vi reder ut begreppen.

Vad är det?

En borgerlig begravning är en ceremoni som kan ut­formas helt fritt. Det finns inga regler eller krav på vad den ska eller borde innehålla. Ceremonin får därför en personlig prägel och kan vara såväl ateistisk, helt neutral som ha religiösa inslag. Innehållet och utformningen styrs av den avlidnes önskemål eller bestäms av de anhöriga. Borgerlig begravning kallas också ibland för civil eller medborgerlig begravning.

Vem kan begravas borgerligt?

Vem som helst kan begravas borgerligt i Sverige. Det vanligaste är att den avlidne själv har önskat en borgerlig begravning eller gått ur Svenska kyrkan. Många tänker inte på att utträdet innebär att man inte längre har rätt att begravas i Svenska kyrkan. Men den som ändå har en kristen tro och vill ha en kyrklig begravning kan, om det finns särskilda skäl, ändå få det, fast då mot en avgift till församlingen för organist, präst och vaktmästare.

Var hålls en borgerlig begravning?

En borgerlig begravning kan hållas nästan var som helst, såväl inomhus som utomhus. Det finns inga formella krav på lokalen och dess utformning. Begravningsceremonin kan hållas hemma hos den avlidne eller i dennes trädgård, i en samlingslokal, på stranden eller vid graven. Det vanligaste är ändå att hålla akten i ett kapell utan religiösa symboler. Kyrkogårdsförvaltningarna runt om i landet har kapell som man kostnadsfritt får använda för det. Vill man däremot hålla ceremonin på en offentlig plats utomhus krävs tillstånd från markägaren.

Vem leder begravningen?

Vem som helst kan leda en borgerlig begravning. Det kan vara någon nära anhörig eller vän till den avlidne som leder ceremonin. Personens främs­ta uppgift är att se till att det uppgjorda programmet följs, men den är också ofta huvudtalare. De flesta begravningsbyråer har borgerliga officianter som mot ersättning kan leda begravningen. Det har också vissa kommuner.

Hur ser en borgerlig begravning ut?

Den kan se mycket olika ut. Många väljer ändå att följa en likartad ordning som kyrkan. Minnestalet kan vara ett eller flera. Det kan vara som en levnadsbeskrivning, tankar om döden eller tröstande ord till de anhöriga. Akten brukar också innehålla musik – levande eller inspelad på till exempel cd, dikter och verser, en tyst minut, avsked och musik i samband med utgång. Musiken kan vara allt från psalmer, orgelmusik och klassiska stycken, till popmusik och schlager som “My way” och “Gabriellas sång”.

Var placeras till slut askan eller kistan?

Någon borgerlig gravplats finns inte utan den avlidne begravs på kyrkogården, även om han eller hon inte var medlem i Svenska kyrkan. Alla i Sverige betalar en begravningsavgift via skatten som ger dem rätt till en gravplats och gravsättning.

 

Läs också: Så funkar det att skriva testamente >>

Mitt i sorgen – guide till allt som ska ordnas >>


Foto: Collateralcreators / iStock Photo

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top